Φαινόμενο Πελικό: Αποκαλύφθηκαν «groupchat βιασμού» με χιλιάδες μέλη

Γερμανική έρευνα αποκάλυψε πως χιλιάδες άνδρες συμμετέχουν σε groupchats του Telegram όπου ανταλλάσσουν «συμβουλές βιασμού», αποδεικνύοντας πως η υπόθεση Πελικό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση

Χιλιάδες άνδρες συμμετέχουν σε ομάδες συνομιλίας του Telegram που διευκολύνουν τη συζήτηση και τις προτάσεις σχετικά με το πώς να βιάσουν και να επιτεθούν σεξουαλικά σε γυναίκες, αποκάλυψε γερμανική έρευνα που εγείρει κρίσιμες ανησυχίες.

Πρόσφατες αποκαλύψεις έριξαν φως στις ανησυχητικές δραστηριότητες που διευκολύνονται από ανώνυμες ομάδες συνομιλίας, με τους χρήστες να μοιράζονται σαφείς και λεπτομερείς συμβουλές και περιεχόμενο που προωθούν τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με το Telegraph.

Αποκαλύπτοντας το σκοτεινό δίκτυο

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD, μαζί με την ερευνητική ομάδα STRG_F, αποκάλυψε ότι ομάδες συνομιλίας στο Telegram με μέλη που έφταναν έως και 70.000 συμμετέχοντες προωθούσαν και αντάλλασσαν στρατηγικές για τη σεξουαλική βία.

Αυτές οι ομάδες, κυρίως αγγλόφωνες, προσελκύουν χρήστες από διάφορες χώρες.

Οι συμμετέχοντες υποστήριζαν ότι είχαν επιτεθεί σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων συζύγων, αδελφών και μητέρων, ενώ ορισμένοι μοιράζονταν ζωντανά βίντεο από αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Η υπόθεση Πελικό

Ένας Γερμανός συμμετέχων ομολόγησε ότι νάρκωσε τη σύζυγό του και κάλεσε άλλους να την εκμεταλλευτούν.

Στη Γαλλία, ο Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη επειδή νάρκωσε και πρόσφερε τη σύζυγό του, Ζιζέλ, σε διαδικτυακά «αρπακτικά».

Η υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 50 συνεργοί, ανέδειξε τον ρόλο των ανώνυμων διαδικτυακών πλατφορμών που επιτρέπουν τέτοια εγκλήματα.

Η Ζιζέλ Πελικό δημοσιοποίησε με θάρρος την περίπτωσή της για να ευαισθητοποιήσει και να εκθέσει τους κινδύνους αυτών των ανώνυμων δικτύων.

Ο ρόλος του Telegram στη διευκόλυνση της κακοποίησης
Το Telegram, που ξεκίνησε το 2013 από τον Ρώσο επιχειρηματία τεχνολογίας Πάβελ Ντούροβ, βρίσκεται εδώ και καιρό υπό έλεγχο για την άρνησή του να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές.

Τα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης και ανωνυμίας της πλατφόρμας την καθιστούν «καταφύγιο» για εγκληματίες.

Τα μέλη της ομάδας αντάλλαξαν ακόμη και συνδέσμους προς ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν ηρεμιστικά συγκαλυμμένα ως αισθητικά προϊόντα.

Παρά τον ισχυρισμό της Telegram περί «πολιτικής μηδενικής ανοχής», η έρευνα αποκάλυψε ότι οι απενεργοποιημένες ομάδες συχνά επανεμφανίζονταν με νέους συνδέσμους, διαιωνίζοντας τον κύκλο της κατάχρησης.

Παγκόσμια έκκληση για λογοδοσία

Η επικράτηση τέτοιου περιεχομένου στο Telegram και σε παρόμοιες πλατφόρμες έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις για αυστηρότερη ρύθμιση και μεθόδους επιβολής του νόμου.

Ο Ντούροβ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Παρίσι, αντιμετωπίζει κατηγορίες για μη αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

Έκτοτε έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τα μέτρα κατά του «προβληματικού περιεχομένου».

Μια αυξανόμενη απειλή

Η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στις διαδικτυακές πλατφόρμες έχει διευκολύνει στους δράστες, θέτοντας σοβαρές προκλήσεις για την επιβολή του νόμου παγκοσμίως.

Καθώς η διαδικτυακή ανωνυμία εξακολουθεί να προστατεύει τους εγκληματίες, η έρευνα αυτή αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής κατάχρησης, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες στην πραγματική ζωή, και την προστασία των ευάλωτων ατόμων.

Πηγή: in.gr