Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Το «δώρο» του Τραμπ στις αγορές

Ακριβώς έναν μήνα από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις αμερικανικές, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί τελικά να αποφύγει το χειρότερο σενάριο ενός εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, o βασικός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει κερδίσει 5,6% από τις 17 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν επανέλθει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ στη Wall Street ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite 2,2%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, η απροσδόκητα ισχυρή απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών οφείλεται στην απόφαση του Τραμπ να μην επιβάλει άμεσους δασμούς στην ΕΕ, καθώς και στην προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία.

Η ΕΕ είχε προετοιμαστεί να αποτελέσει σημαντικό στόχο των πολιτικών του Τραμπ «America First», αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να επιβάλει γενικούς δασμούς στο μπλοκ, αλλά κανένας δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Τα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνονται, παρά τα σημάδια στασιμότητας στις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου

«Για την Ευρώπη, το “γάβγισμα” του εμπορικού εμπορικού πολέμου ήταν μέχρι στιγμής χειρότερο από το δάγκωμα», σχολιάζει στους FT ο Andrew Pease, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Russell Investments.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές απολαμβάνουν το καλύτερο ξεκίνημα ενός έτους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις ισχυρότερες επιδόσεις τους σε σχέση με τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ανέφεραν αναλυτές της Bank of America σε σημείωμά τους.

Τα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνονται, παρά τα σημάδια στασιμότητας στις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου και τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της περιοχής καθώς οι ΗΠΑ απειλούν να αποσύρουν τη στρατιωτική υποστήριξη.

«Δεν υπήρχε υπερ-απόδοση στην Ευρώπη στην αρχή της χρονιάς — [η ισχυρή της απόδοση] εξέπληξε τους πάντες», δήλωσε ο Daniel Morris, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς στην BNP Paribas Asset Management.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το ράλι βοήθησε ώστε οι διαχειριστές ευρωπαϊκών ταμείων να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους από την αρχή του έτους, με μια έρευνα αυτή την εβδομάδα να δείχνει ότι το ποσοστό που λέει ότι οι μετοχές της περιοχής ήταν υποτιμημένες ήταν σε υψηλό έξι ετών.

Τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, της άμυνας – ενισχυμένοι από την προοπτική αύξησης των δαπανών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – και οι μετοχές πολυτελείας έχουν αυξηθεί λόγω της έλλειψης δασμών της πρώτης ημέρας.

Η Rheinmetall, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρομαχικών στην Ευρώπη, σημείωσε άνοδο 34% τον περασμένο μήνα, ενώ ο κατασκευαστής πολυτελών προϊόντων Richemont ενισχύθηκε κατά 11%.

Αναλυτές της UBS την περασμένη εβδομάδα αναβάθμισαν τη σύστασή τους στην ηπειρωτική Ευρώπη σε overweight, επικαλούμενοι τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας σε περίπτωση τερματισμού της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και τα ισχυρότερα εταιρικά κέρδη.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν ο σημαντικός δείκτης με τις καλύτερες επιδόσεις από την ορκωμοσία του Τραμπ, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει άνοδο 15% από τις 20 Ιανουαρίου, με επικεφαλής το ράλι των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στην επικράτεια μετά το σοκ, που προκάλεσε στις αγορές η DeepSeek.

Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, ωστόσο, έχει προχωρήσει μόλις 3%. Η υπόλοιπη Ασία ήταν πιο σταθερή, με τον Topix της Ιαπωνίας να σημειώνει άνοδο 2% και τον Nifty 50 της Ινδίας πτώση 1%.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά εάν οι αμερικανικοί δασμοί απλώς καθυστερήσουν αντί να μειωθούν.

ΠΗΓΗ: ot.gr