Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τούνελ του κόσμου αναμένεται να είναι το Fehmarnbelt Fixed Link, όπως έχει ονομαστεί, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει.
Πρόκειται να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το 2029, ενώ θα απλώνεται στα 18 χιλιόμετρα, συνδέοντας Γερμανία και Δανία. Η ουσία του αφορά στη μείωση του χρόνου ταξιδιού ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες, αλλά και στην άμεση σύνδεσή τους.
Εν αντιθέσει με τη Σήραγγα της Μάγχης που συνδέει Αγγλία και Γαλλία (50 χιλιόμετρα μήκος), η σήραγγα Fehmarnbelt θα διαθέτει και δρόμο και ράγες.
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ σε όλη την Ευρώπη, με την ιδιαιτερότητα ότι κάθε τμήμα του κατασκευάζεται σε μία ειδική εγκατάσταση, στο Roedbyhavn του Λόλαντ της Δανίας. Επίσης, το βαθύτερό του σημείο θα φτάνει τα 40 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με το CNN, η νέα σήραγγα δε θα γλιτώνει απλώς χρόνο στους ταξιδιώτες, αλλά θα έχει και περιβαλλοντικά οφέλη.
Κάτι στο οποίο διαφωνούν ορισμένα περιβαλλοντικά γκρουπ, όπως και ακτοπλοϊκές εταιρείες και τοπικοί δήμοι. Οι δύο τελευταίοι, φυσικά έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τα παράπονα και το πρότζεκτ θα συνεχιστεί κανονικά.
Για να αποδείξουμε με αριθμούς τα οφέλη της επερχόμενης μεγαλύτερης υποθαλάσσιας σήραγγας του κόσμου, ο πιο γρήγορος τρόπος για να πας από τη μία χώρα στην άλλη είναι μέσω ταχύπλοου που χρειάζεται 45 λεπτά.
Η σήραγγα Fehmarnbelt, όμως, αναμένεται να μειώσει τον χρόνο του αντίστοιχου ταξιδιού με τρένο, ενώ στην περίπτωση που ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, θα κάνεις 10 λεπτά λιγότερο.
Για παράδειγμα, εάν θες με το τρένο να πας από το Αμβούργο στην Κοπεγχάγη θα χρειάζεσαι μόλις 2 ώρες και 30 λεπτά, τη στιγμή που τώρα χρειάζεσαι 2 ώρες παραπάνω από αυτόν τον χρόνο.