Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συζητώντας ευρύτερη συνεργασία σε θέματα άμυνας και μετανάστευσης.
Της κοινής συνέντευξης Τύπου Ερντογάν – Σολτς προηγήθηκε μια σειρά συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή στις τουρκογερμανικές σχέσεις, καθώς γιορτάζουν την 100ή επέτειο της συνθήκης φιλίας τους.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο πόλεμος στη Γάζα, με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο να ζητούν από κοινού άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσει η βία και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Το Βερολίνο και η Άγκυρα έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά απέναντι στο Ισραήλ. Το Βερολίνο έχει πολύ στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία -αν και ήταν από τα πρώτα μουσουλμανικά κράτη που αναγνώρισαν το Ισραήλ μετά την ίδρυσή του- κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για εγκλήματα πολέμου.
Ο Ερντογάν καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις προς το Ισραήλ για να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις: «Περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να πει ‘stop’ στις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ. Η περιοχή δεν θα βρει ειρήνη όσο συνεχίζονται αυτές οι σφαγές», δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.
Από την πλευρά τού, ο Όλαφ Σολτς τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Γερμανίας σε μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Η κατάπαυση του πυρός και η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Σολτς.
Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Τουρκίας – Γερμανίας
Εκτός από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ήταν ένα άλλο βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι δυσκολίες του παρελθόντος στις αμυντικές προμήθειες με τη Γερμανία έχουν ξεπεραστεί και οι δύο χώρες προσβλέπουν τώρα στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών στον τομέα αυτό. Ο Σολτς επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία ενέκρινε πρόσφατα την πώληση όπλων στην Τουρκία και ότι αναμένεται περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας στο μέλλον.
Η Τουρκία αναμένει να δει πρόοδο στα σχέδιά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ένα σχέδιο για την πιθανή προμήθεια της Τουρκίας με Eurofighter είναι μια προσπάθεια που καθοδηγείται από τη Βρετανία και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.