Σε αμερικανική συνωμοσία αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος τη μεγάλη πτώση της λίρας που έχει δημιουργήσει αναταραχές στα χρηματιστήρια και ισχυρούς κραδασμούς στην τουρκική οικονομία. Μερική ανάκαμψη για το τουρκικό εθνικό νόμισμα μετά τις εξαγγελίες της Κεντρικής Τράπεζας.
Εδώ και αρκετό καιρό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει υπόνοιες πως για την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ευθύνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ο Τούρκος πρόεδρος χθες το δήλωσε ξεκάθαρα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα απέδωσε την πτώση της λίρας σε αμερικανική συνωμοσία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να χτυπήσουν πισώπλατα τη χώρα του.
«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια» δήλωσε επίσης.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του και προς τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, “επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο”» ενώ άφησε αιχμές για τις σχέσεις της χώρας του με το NATO επισημαίνοντας «Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (…) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους εντός της χώρας του υποστηρίζοντας ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη και δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την πτώση της λίρας.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επιρρίψει ευθύνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για οικονομικούς τρομοκράτες και ανακοινώνοντας ότι «Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.
Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, κυρίως με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που φαίνεται να απασχολεί τις αγορές.
Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και κυρίως την άρνηση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας και να βάλει φρένο στον πληθωρισμό.
Ανάκαμψη μετά τις ανακοινώσεις
Εν τω μεταξύ οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για παροχή ρευστότητας και μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τουρκικών τραπεζών έφεραν μερική ανάκαμψη της λίρας από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο (7,24 η ισοτιμία) που είχε φτάσει έναντι του δολαρίου
. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, ενώ την Παρασκευή η ελεύθερη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση με τη λίρα να υποχωρεί έως και 18% πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.
Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά προχθές έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.