Να μονοπωλήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρεί ο Ερντογάν
Να μονοπωλήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρεί ο Ερντογάν

Τα… παζάρια του Ερντογάν, τα οποία φαίνεται πως έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, ήταν εκείνα που απασχόλησαν αρκετά την ελληνική πλευρά, αλλά και γενικότερα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Οι εκβιαστικές απειλές του Ερντογάν θεωρείται πως ενδέχεται να ναρκοθετήσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου, στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, απέναντι στις οποιεσδήποτε απειλές πολέμου ή επεκτατικών βλέψεων. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο είναι πιο κοντά στο ρόλο του… Ιούδα παρά στον ρόλο του… Πέτρου.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν εντοπίζονται μόνο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και στη στάση που κρατά ο Ερντογάν απέναντι στις υπό ένταξη χώρες, Φινλανδία και Σουηδία, στη συμμαχία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως στη Σύνοδο στήθηκε τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να πειστεί ο Ερντογάν για την ένταξη των δύο χωρών. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογο του, Σάουλι Νιινίστο, και τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο. Η Τουρκία πάντως εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία και τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως αρνείται να συναντηθεί επίσημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας σαφές ότι πιθανότατα σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, απειλώντας να εκτροχιάσει τη Σύνοδο.

«Η βασική μας προσδοκία αυτήν τη στιγμή είναι η άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει το ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία εδώ και 70 χρόνια, η Τουρκία δεν είναι τυχαία μέλος του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει:

«Πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία’; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400 ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση».

Παρά την έντονη παραφωνία που προκαλούν οι απειλές Ερντογάν στη Σύνοδο, κυρίαρχος στόχος παραμένει η μεταφορά του μηνύματος ενότητας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ένα μήνυμα ενότητας από τις δημοκρατίες που συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τις αξίες της ελευθερίας, τον πολιτικό πλουραλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίσης την υπεράσπιση μιας διεθνούς τάξης με βάση κανόνες» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια νέα στρατηγική αντίληψη για το ρόλο του ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο» καθώς και αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνάμεις άμεσης αντίδρασης.

«Αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής και η Ισπανία έχει παράσχει τις τέλειες, τις καλύτερες δυνατότητες για τη διεξαγωγή της, εδώ στη Μαδρίτη», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ , ευχαριστώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη συμβολή της Μαδρίτης στη συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου, οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τη νέα Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας, η οποία θα καθορίζει τις κοινές θέσεις του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και θα απευθύνεται για πρώτη φορά στην Κίνα. Η στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ αναθεωρείται και ενημερώνεται περίπου κάθε 10 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και για τελευταία φορά εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010.