Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης εξαπέλυσε μετά τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στη χώρα και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ερντογάν μίλησε σε φοιτητές στην Άγκυρα, στους οποίους αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά, στις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στο Κυπριακό.
«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το τρυπάκι» υποστήριξε για να τονίσει:
«Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αυξήσει τις απαιτήσεις του και είχε μπλοκάρει – έστω και σε αρχικό στάδιο – την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα για μία ακόμα φορά πως η Ελλάδα «προστατεύει» τρομοκράτες, αναπτύσσοντας ένα αντίστοιχο αφήγημα με αυτό της άρνησης της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» τόνισε και πρόσθεσε:
«Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν».
Την ίδια ώρα πάντως, ο Ερντογάν, μη αντιλαμβανόμενος προφανώς πως η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη στήριξη του στη Ρωσία, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να διατηρεί τις καλές σχέσεις της, τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.
«Με τη Ρωσία έχουμε το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, η Τουρκία λαμβάνει το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία» σημείωσε, τονίζοντας: «Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα για εμάς, οι στρατηγικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να τις διακόψουμε».