Τα ήθη και τα έθιμα τους τηρούν τα μέλη του Βουλγαρικού Ινστιτούτου στην Ανταρκτική που από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη φιλοξενεί τις δύο ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τα Χανιά, που συμμετέχουν σε επιστημονική αποστολή.
Πρόκειται, ως γνωστόν, για την Χριστίνα Μπαλωμενάκη και την Εύχαρη Γουρουντή, οι οποίες συμμετέχουν στην αποστολή για να εξετάσουν την επίδραση του χώρου στην ψυχολογία και την καθημερινότητα του ανθρώπου σε ακραίες συνθήκες..
Τα μέλη της αποστολής έριξαν την ημέρα των Θεοφανείων –Ιορδανόβντεν στα βουλγαρικά- τον σταυρό στα παγωμένα νερά της λίμνης των Λεόντων στο νησί Λίβινγκστον, όπου βρίσκεται η βάση της γειτονικής χώρας, αγιάζοντας τα ύδατα στις εσχατιές της Γης.
Ο πρώτος που έφτασε στο σταυρό ήταν ο διοικητής της βάσης «Στ. Kliment Ohridski» στο νησί, ο Kamen Nedkov.
Οι δύο ερευνήτριες έκαναν Πρωτοχρονιά στην βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική και έχουν αρχίσει ήδη τα πειράματα τους. O διεθνικός χαρακτήρας της αποστολής τους τονίστηκε κατά την άφιξή τους στο νησί. Οι διεθνείς αποστολές συνοδεύονταν κατά τη μετάβαση από το πλοίο στη βάση, από τον πρώην καπετάνιο του πλοίου, μια ηγετική φυσιογνωμία στην αποστολή, ώστε η άφιξή τους να έχει την επισημότητα που της αρμόζει. Μάλιστα την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με παράδοση που τηρείται στη βάση οι δύο Ελληνίδες ερευνήτριες, έκαναν ανάβαση σε κοντινό ύψωμα .
Σήμερα, η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα στη βαλκανική χερσόνησο που έχει βάση στην Ανταρκτική και εργάζεται εκεί κάθε χρόνο.
Καθώς η τεχνολογία προχωρά, ο νότιος κόλπος της παγωμένης ηπείρου, και συγκεκριμένα το νησί Λίβινγκστον, γίνεται όλο και πιο πυκνοκατοικημένος.
Στην περιοχή της Βουλγαρικής βάσης υπάρχουν άλλα 7-8 ερευνητικά κέντρα άλλων κρατών. Γείτονες με τους Βούλγαρους επιστήμονες είναι οι συνάδελφοί τους από Ισπανία, Ρωσία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κίνα κλπ.
«Η πρώτη βουλγαρική ερευνητική αποστολή έφτασε στην Ανταρκτική την άνοιξη του 1988 και ξεκίνησε τις επιστημονικές μελέτες. Αυτές είναι οι πιο ακραίες συνθήκες στις οποίες μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος στον πλανήτη» αναφέρει ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ -γεωλόγος, μακροχρόνιος αρχηγός των βουλγαρικών πολικών αποστολών και πρόεδρος του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής.
Οι θερμοκρασίες στον Νότιο Πόλο είναι σαν αυτές του Άρη, είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη. Η χαμηλότερη καταμετρημένη τιμή θερμοκρασίας είναι -89 βαθμοί, αλλά κατά τη διάρκεια του πολικού καλοκαιριού είναι συνήθως από -15 έως και -38!