Ρούβλια

Την απόφασή της να εγκριθούν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται περίπου 700 περιπτώσεις, έρχονται να προστεθούν επιπλέον 160 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και 14 μέλη της ρωσικής ελίτ.

Η διευρυμένη πλέον «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς. Η τελευταία προσθήκη αφορά σε 146 μέλη του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τα οποία επικύρωσαν και νομιμοποίησαν την ψευδο-συνθήκη «Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όπως και την αντίστοιχη του Λουχάνσκ.

Σε ό,τι αφορά στους 14 ολιγάρχες, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες περιωπής, οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στους κύριους τομείς της οικονομίας και διασφαλίζουν σημαντικές πηγές εσόδων προς τη Ρωσία. Οι 14 αυτοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εκτός των ίδιων, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογενείας τους.Ανάμεσα στα 14 άτομα συγκαταλέγεται και ο Νικίτα Μαζέπιν, έως πρόσφατα οδηγός Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Haas. Εξυπακούεται ότι στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνεται επίσης το όνομα του πατέρα του Νικίτα, του ολιγάρχη Ντμίτρι Μαζέπιν.

Η εταιρεία του, η Uralkali ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός χορηγός της ομάδας Haas F1, μία από τις ουραγούς στο σπορ. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της Haas να τερματίσει άμεσα το συμβόλαιό της με την Uralkali, η πλευρά Μαζέπιν απειλεί με νομικές κυρώσεις, διεκδικώντας αποζημίωση για τη μονομερή, πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Πέραν αυτών, με τη νέα απόφαση της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει περιορισμούς και στη Λευκορωσία, σε ότι αφορά το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, με κυρώσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν ήδη για τη Ρωσία. Διευκρινίζεται επίσης ότι, εκτός από την έξωση Λευκορωσίας και Ρωσίας από το SWIFT, ελέγχονται επισταμένως πλέον και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.