Με τον φόβο ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία ζει πλέον η Δύση, η οποία επεξεργαζόμενη όλα τα σενάρια σκέφτεται πολύ σοβαρά την αποστολή του μεγαλύτερου αμυντικού πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και βαρύ οπλισμό.
Ήδη οι χώρες της Δύσης επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα, ενώ η Τσεχία φέρεται να στέλνει τανκς για να συμβάλει στον αγώνα των Ουκρανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης προσπαθεί να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών που παρέχουν προμήθειες.
Και οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους που μπορούν να προσφέρουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ φέρεται να επιταχύνουν τη δική τους παραγωγή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Στο μεταξύ στη Γερμανία οι κυβερνώντες τσακώνονται για το αν θα παραδώσουν 100 τανκς, για τα οποία θα απαιτείται επίσης εκπαίδευση για τις ουκρανικές δυνάμεις, με την παράδοση να έχει προς το παρόν «παγώσει».
Οι χώρες της Δύσης, ωστόσο, φοβούνται πως αν δεν επιταχυνθεί η παροχή αμυντικού εξοπλισμού, η Ρωσία μπορεί να επιτύχει στρατηγικές νίκες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες.
Μέσα στην όλη αναταραχή, η Ρωσία αναπροσαρμόζει επίσης τη στρατηγική της, εξετάζοντας την πιθανότητα να εκκινήσει μια «τιμωρητική» επίθεση.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα φάση, ενώ οι χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ καλούνται να απαντήσουν σε ένα ακόμα ερώτημα: Πόσο έτοιμες θα πρέπει να είναι αμυντικά αν υπάρξει κλιμάκωση, που πλέον κανένας δεν αποκλείει;