Επίδειξη δύναμης στην Κόκκινη Πλατεία

Επίδειξη δύναμης έκαναν οι Ρώσοι με την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φέτος, στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες, 75 οπλικά συστήματα και επίσης αεροσκάφη, προκειμένου να τιμήσουν την ηρωική πάλη του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού που τσάκισαν το ναζιστικό κτήνος που μια τέτοια μέρα πριν 79 χρόνια παραδινόταν άνευ όρων, δεχόμενο ταπεινωτική ήττα από τον Κόκκινο Στρατό με την κόκκινη σημαία να καρφώνεται στην «καρδιά» του, στο Ραιχσταγκ.

Μαχητικά πέταξαν στον ουρανό σχηματίζοντας τα τρία χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Στην παρέλαση επιδείχθηκε επίσης ο διηπειρωτικός στρατηγικός πύραυλος Yars της Ρωσίας ο οποίος σύμφωνα με τηλεοπτικό παρουσιαστή διαθέτει “εγγυημένη ικανότητα να πλήττει έναν στόχο σε οποιοδήποτε σημείο της υδρογείου”.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη κανένας ηγέτης από τη Δύση.

Παρόντες ήταν οι ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κούβας, του Λάος και της Γουινέας-Μπισάου.

Συνολικά, στρατιωτικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 28 ρωσικές πόλεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50.000 στρατιωτών και περίπου 1.000 είδη οπλισμού και στρατιωτικού υλικού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι διακινδυνεύει μια παγκόσμια σύρραξη και είπε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλήσει.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν απέναντι στις υποστηριζόμενες από τη Δύση δυνάμεις της Ουκρανίας, ο Πούτιν κατηγόρησε τις «αλαζονικές» δυτικές ελίτ ότι ξεχνούν τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και πως πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

«Ξέρουμε πού οδηγεί η υπερβολή αυτών των φιλοδοξιών. Η Ρωσία θα κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση», είπε ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία μετά την επιθεώρηση, από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, των στρατιωτών που είχαν παραταχθεί εν μέσω μιας σπάνιας μαγιάτικης χιονοθύελλας.

«Όμως την ίδια στιγμή, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές δυνάμεις μας είναι πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης».

Ο Πούτιν θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μέρος ενός αγώνα με τη Δύση, η οποία, όπως υποστηρίζει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 με την εξάπλωσή της σε αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως τελικά απώθησε τις ναζιστικές δυνάμεις πίσω στο Βερολίνο όπου ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και το λάβαρο της σοβιετικής νίκης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ το 1945.

«Στη Δύση, θα ήθελαν να ξεχάσουν τα μαθήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως η Ρωσία τίμησε όλους τους συμμάχους που συνέβαλαν στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Σημείωσε τον αγώνα του κινεζικού λαού εναντίον του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

«Όμως θυμόμαστε πως η μοίρα της ανθρωπότητας αποφασίστηκε στις μεγάλες μάχες κοντά στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, το Ρζεφ, το Στάλινγκραντ, το Κουρσκ και το Χάρκοβο, κοντά στο Μινσκ, το Σμολένσκ και το Κίεβο, σε σφοδρές, αιματηρές μάχες από το Μουρμάνσκ μέχρι τον Καύκασο και την Κριμαία».

Η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ στις 11:01 της 8ης Μαΐου 1945. Στη Μόσχα ήταν ήδη η 9η Μαΐου και τιμάται η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτόν που οι Ρώσοι αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-45. Στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τιμάται ως “Ημέρα της Ευρώπης”, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη μέχρι τώρα φάση του — ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο ενός πολύ ευρύτερου πολέμου που θα εμπλέκει τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Η κρίση έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη χορήγηση βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία∙ η Βρετανία δήλωσε πως η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα∙ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής Γάλλων στρατιωτών για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία απάντησε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας πως θα εξασκηθεί στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων έπειτα από απειλές από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στα γυμνάσια αυτά.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ, πρόκειται για προγραμματισμένη εργασία», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Συναντήθηκε με αξιωματικούς που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του στην Ουκρανία προχθές, 7 Μαΐου.