Σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις βρίσκεται η διακυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς η στάση του Τούρκου προέδρου προκαλεί μόνο αρνητικές αντιδράσεις.
Μετά τη στήριξη της Ελλάδας από Γερμανία και Γαλλία, ήρθε και η Κομισιόν να καταδικάσει τη στάση του Τούρκου προέδρου και να καυτηριάσει τις επεκτατικές του βλέψεις και τις διαρκείς υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων διοργανώθηκαν στην Τουρκία με έμφαση στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν χθες γύρω από την Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης 170 άτομα, που μετείχαν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες για την επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί, προτού επεκταθούν σε όλη την Τουρκία.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος AKP, ο Ερντογάν επιτέθηκε σε εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις πριν από εννέα χρόνια, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι είχαν μπει σε τζαμί κρατώντας μπίρες στα χέρια.
«Αυτοί οι τρομοκράτες στο τέμενος Μπεζμιαλέμ βρώμισαν το τζαμί με μπουκάλια μπίρας. Είναι σάπιοι μέχρι το κόκαλο, είναι τσούλες» είπε, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη «sürtük».
Σφοδρές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις κατά του Ερντογάν στα social media, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν την οργή τους για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της χώρας κατά συμπατριωτών του.
Ο καθηγητής Οικονομικών Εσέρ Καρακάς σχολίασε ότι ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των διαδηλωτών στο Πάρκο Γκεζί, αλλά οι τελευταίοι ξεπέρασαν κάθε όριο.
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Μουσταφά Χος, σε ανάρτησή του στο Twitter, κάλεσε τους Τούρκους να μην ξεχάσουν ποτέ ότι ο πρόεδρός τους αποκάλεσε «πόρνες» τις διαδηλώτριες.
Η επικεφαλής του εθνικιστικού δεξιού «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, σε ανάρτησή της στο Twitter εξαπέλυσε βέλη κατά του Ερντογάν:
«Κάθε άτομο του έθνους μας ως κοινός μέτοχος αυτής της χώρας αξίζει τον ίδιο σεβασμό όσον αφορά στις πεποιθήσεις, την ιδεολογία, την ταυτότητα και τις επιλογές ζωής τους.
Αυτός ο σεβασμός και η κατανόηση είναι η ουσία του συναισθήματος που μας ενώνει ως έθνος.