ν οι ηγέτες της Ελλάδας (Αλέξης Τσίπρας), της Ρουμανίας (Βιόριτσα Ντάντσιλα), της Σερβίας (Αλεξάνταρ Βούτσιτς) και της Βουλγαρίας (Μπόικο Μπορίσοφ), κατά την 7η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας

Στη σημαντικότητα της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών αναφέρθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας (Αλέξης Τσίπρας), της Ρουμανίας (Βιόριτσα Ντάντσιλα), της Σερβίας (Αλεξάνταρ Βούτσιτς) και της Βουλγαρίας (Μπόικο Μπορίσοφ), κατά την 7η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι «εστιάσαμε σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν το όραμα μας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες μας».

Όπως πρόσθεσε, ο δακτύλιος περιλαμβάνει στο νότιο σκέλος του τη Βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό τμήμα του περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία δια μέσου της Βόρειας Μακεδονίας. Κοινός στόχος είναι η σταθερότητα, η ευημερία, η απόδραση από τη  λογική της αδράνειας, η επίλυση προβλημάτων, ώστε οι χώρες μας να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες και το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε όμως και για ενεργειακούς δρόμους».

«Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία όλοι στηρίζουμε, καθώς και τις προσπάθειές της για επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή».

Αναφερόμενος στην «ιστορικής σημασίας συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med, υπογράμμισε ότι «αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB, τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή».