Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η βασιλική πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Έντουαρντ στάθηκαν ο καθένας σε μία από τις τέσσερις πλευρές του δρύινου φερέτρου. Και τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν τα κεφάλια τους σκυμμένα, σε μια τελετή γνωστή ως «Αγρυπνία των Πριγκίπων» (Royal Vigil).;

Στις 8.00 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας άρχισε η μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ από το Εδιμβούργο προς το Λονδίνο.

Η σορός μεταφέρθηκε με πτήση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, με τη συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας και του συζύγου της, αντιναυάρχου σερ Τίμοθι Λόρενς.

Η σορός οδηγήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου και παρέμεινε όλη τη νύχτα για να μεταφερθεί σήμερα με στρατιωτικές τιμές στην ειδική αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου και θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και δεκάδες ακόμη αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν ως τη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για την κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε την Πέμπτη μετά από 70 χρόνια στο θρόνο.

Η λίστα είναι τεράστια, ενώ πιθανή θεωρείται η παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Naruhito, του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν και του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν.  Η Ισπανία είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί από τον βασιλιά Φελίπε VI, ο οποίος έχει δεσμούς αίματος με τη βρετανική βασιλική οικογένεια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Θα ταξιδέψουν επίσης μέλη άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, μεταξύ άλλων από το Βέλγιο, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η πιο αξιοσημείωτη απουσία θα είναι αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παρουσία του δεν αποτελεί επιλογή.

Οι προετοιμασίες για την κηδεία αντιπροσωπεύουν ένα κολοσσιαίο υλικοτεχνικό, ασφαλιστικό και διπλωματικό έργο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες.

Οι ξένες πρεσβείες χειρίζονται ήδη εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ιδιώτες που ρωτούν αν είναι δυνατόν να προσγειωθούν στην πρωτεύουσα την ίδια ημέρα της κηδείας και σπεύδουν να κλείσουν πτήσεις και καταλύματα.

Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες θα πρέπει να συνομιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα πολύ διακριτικά, καθώς το πρωτόκολλο για την κηδεία ενός αρχηγού κράτους είναι αυστηρότερο από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη τέτοια τελετή – και ιδίως δεδομένου ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν μια συνηθισμένη προσωπικότητα.

Πάντως, εκτός πρωτοκόλλου κηδείας αναμένεται να παραστεί στο Λονδίνο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν θα μπει σε κάποιο λεωφορείο με άλλους ηγέτες χωρών, ενώ πιθανότατα να χρησιμοποιήσει και ελικόπτερο, όπως επίσης και το προεδρικό αυτοκίνητο.

Για να άρει τις όποιες αντιδράσεις η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας τόνισε σε δηλώσεις της πως οι οδηγίες του πρωτοκόλλου είναι ενδεικτικές και διαφέρουν για κάθε ηγέτη.

ψ
Σφράγισαν τη διαθήκη της

Σε ένα χρηματοκιβώτιο για τουλάχιστον 90 χρόνια πρόκειται να σφραγιστεί και να φυλαχθεί η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Παρά το γεγονός πως μια τέτοια διαθήκη θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία, η πρακτική να σφραγίζονται οι διαθήκες της βασιλικής οικογένειας υιοθετείται στη χώρα ήδη από το 1910, όταν φυλάχθηκε η διαθήκη του άγνωστου γενικά πρίγκιπα Φραγκίσκου της Τετ.  Η διαθήκη του είναι μία από τις περίπου 30 που φυλάσσονται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο, υπό την επίβλεψη ενός δικαστή.

Κατά παράδοση, μετά τον θάνατο ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, ο εκτελεστής της διαθήκης προσφεύγει στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ζητώντας να σφραγιστεί. Οι δικαστές έδιναν ανέκαθεν την έγκρισή τους.

Οι λεπτομέρειες ήταν ουσιαστικά άγνωστες μέχρι τον θάνατο, τον Απρίλιο του 2021, του πρίγκιπα Φιλίππου, του συζύγου της βασίλισσας. Ανατέθηκε τότε στον δικαστή Άντριου ΜακΦάρλαν να εξετάσει το αίτημα σφράγισης της διαθήκης.

Ο δικαστής συμφώνησε με το αίτημα, όμως αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητά την απόφασή του, ώστε το κοινό να πληροφορηθεί τι συμβαίνει και για ποιον λόγο. «Ο βαθμός της δημοσιότητας που θα επέφερε η δημοσιοποίηση θα ήταν πολύ εκτενής και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διαφύλαξης της αξιοπρέπειας του μονάρχη», έγραψε τότε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει μυστικό το περιεχόμενο της διαθήκης ώστε να μπορέσει ο μονάρχης να εκπληρώνει τον συνταγματικό ρόλο του.

Ο δικαστής αποκάλυψε την ύπαρξη ενός χρηματοκιβωτίου στο οποίο φυλάσσονται οι διαθήκες. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των σφραγισμένων εγγράφων.

Μεταξύ άλλων, στο χρηματοκιβώτιο βρίσκονται οι διαθήκες της βασιλομήτορος Ελισάβετ και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας – και οι δύο πέθαναν το 2002. Η διαθήκη της Μαργαρίτας βρέθηκε το 2007 στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης όταν ένας άνδρας, ο Ρόμπερτ Μπράουν, ισχυρίστηκε ότι ήταν νόθος γιος της και ήθελε να πάρει στα χέρια του το έγγραφο για να επικυρώσει τη διεκδίκησή του. Τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα ως «παράλογο» και δεν του δόθηκε πρόσβαση.

Ο πρίγκιπας Φραγκίσκος της Τεκ, η διαθήκη του οποίου είναι η παλαιότερη που φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο, πέθανε το 1910 σε ηλικία 40 ετών. Ήταν ο νεότερος αδελφός της βασίλισσας Μαρίας, της συζύγου του βασιλιά Γεωργίου Ε’ και γιαγιάς της Ελισάβετ Β’.