ο Ερντογάν
ο Ερντογάν

Με σχεδόν απόλυτο τρόπο εξηγούνται οι προκλητικότητες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου, οδηγώντας τους Τούρκους ψηφοφόρους ένα χρόνο νωρίτερα στις κάλπες.

Η προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου, που με τις παράπλευρες απώλειές της έχει κοστίσει στην Ελλάδα τον θάνατο ενός ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας και την κράτηση χωρίς κατηγορητήριο δύο Ελλήνων αξιωματικών του στρατού, μοιάζει πλέον δικαιολογημένη, αφού ο Τούρκος πρόεδρος αναζητούσε κεφαλαιοποιήσεις της σκληρής στάσης του μέσω ψήφων.

Οι ιδιαίτερα επιθετικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου μπορεί να στοίχισαν σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας, ωστόσο, πιθανότατα, για τον ίδιο, είχαν πολλά περισσότερα οφέλη, αφού τον ανέδειξαν ως απόλυτο ηγέτη στο εσωτερικό, βοηθώντας τον παράλληλα να συσπειρώσει τον κομματικό στρατό και τους ψηφοφόρους του. Ως δικαιολογίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τις έκτακτες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αρχίζει να αισθάνεται τους πρώτους τριγμούς στον θρόνο του Σουλτάνου και θέλει να διασφαλίσει για μία ακόμα φορά μια πανηγυρική νίκη.

Όπως είναι αναμενόμενο, το νέο ιδιαίτερα εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση και στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται καθόλου, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και πυγμής, η Τουρκία να επιδείξει μια αυξημένη προκλητικότητα αναφορικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, νέες, δραματικές διαστάσεις αναμένεται να λάβει και το θέμα κράτησης των Ελλήνων αξιωματικών, αφού κρίνεται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς κι ενίσχυση της δημοφιλίας του ενόψει εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, το κοινοβούλιο της Τουρκίας είχε εγκρίνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, ανοίγοντας το δρόμο για να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029, απόλυτος κυρίαρχος πλέον.

Η συνταγματική αναθεώρηση τέθηκε στην κρίση του τουρκικού λαού, ο οποίος ψήφισε στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν οριακό, μόλις 51,4% , ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για νοθεία.