«Ο βίαιος εκτοπισμός πληθυσμών, οι συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών και υποδομών και η συλλογική τιμωρία που επιβάλλει το Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου». Αυτό δήλωσε χθες από τη Γενεύη η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση και στη Δυτική Όχθη, όπου η βία των εποίκων και του ισραηλινού στρατού έχει ξεφύγει από κάθε όριο. «Η περισσότερη προσοχή δίδεται στις επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ και στη Γάζα, όμως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι ανησυχητική» υπογράμμισε.
Τα λόγια αυτά έρχονται την ώρα που οι διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός πέφτουν στο κενό, καθώς το Ισραήλ έχει κόψει τη Γάζα στη μέση και σφίγγει τον κλοιό μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά με τις παλαιστινιακές αρχές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 9.200 νεκρούς, ανάμεσά τους 3.826 παιδιά και 2.405 γυναίκες. Ο αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τους 33.000.
Τα νούμερα της ανθρωπιστικής καταστροφής
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έδωσαν, εξάλλου, σήμερα στη δημοσιότητα αναθεωρημένα στοιχεία για την κόλαση που βιώνουν οι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι.
Εκτοπισμένοι
Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι —πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας— έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτήρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).
Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.
Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα –το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς—να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.
Τα αναγκαία κονδύλια
Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε βοήθεια, ανακοίνωσε η OCHA.
«Το κόστος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της Γάζας και 500.000 ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», διευκρίνισε το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσθέτοντας πως η αρχική έκκληση για κεφάλαια, που είχε διατυπωθεί στις 12 Οκτωβρίου, είναι πολύ ανεπαρκής.
Στις 12 Οκτωβρίου το OCHA είχε ζητήσει 294 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους.
«Η κατάσταση γίνεται έκτοτε όλο και πιο απελπιστική», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το OCHA πρόκειται να αποκαλύψει τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της αναθεωρημένης έκκλησής του προς τους δωρητές και θα περιγράψει λεπτομερώς «τις ανάγκες σε τρόφιμα, σε νερό, σε φροντίδες υγείας, σε καταφύγια, σε υγιεινή καθώς και άλλες επείγουσες προτεραιότητες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας». «Καλούμε τους δωρητές να διαθέσουν γρήγορα τους πόρους για την απάντηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Πέρα από «μια κατάλληλη χρηματοδότηση», η υπηρεσία του ΟΗΕ επιμένει επίσης σε «μια ασφαλή και διαρκή πρόσβαση σε όλα τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη όπου κι αν βρίσκονται, σε μια επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών και -κυρίως- των καυσίμων».
«Η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και των μκο θα εξαρτηθεί επίσης από την προστασία και από τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από τα μέρη της σύγκρουσης.
Το άνοιγμα ισραηλινών σημείων διέλευσης θα είναι πρωταρχικής σημασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.