Έφαγαν σαν αρχαίοι Έλληνες στο κέντρο του Λονδίνου

Τι έτρωγαν οι φτωχοί και οι πλούσιοι Αθηναίοι, των Ελληνιστικών χρόνων;

Πενήντα  ήταν οι τυχεροί προσκεκλημένοι του ειδικού δείπνου του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο  που έγινε πριν λίγες ημέρες με θέμα τα αρχαία γούστα στην Ελληνική Αθήνα.

Ήταν μια φαντασμαγορική εκδήλωση και μια απαιτητική παραγωγή με οδηγό τις καινοτόμες έρευνες και ειδικευμένες οδηγίες της πειραματικής αρχαιολόγου τροφίμων  από την Κρήτη Μαριάνας Καβρουλάκη.

Η ίδια είπε στην «Π»  ότι «ο στόχος της διοργάνωσης ήταν η γνωριμία με την κουζίνα της ελληνιστικής Αθήνας με τις παραδόσεις και τις αλλαγές που χαρακτήριζαν το φαγητό της συγκεκριμένης περιόδου» , ενώ προηγήθηκε διάλεξη με αυτό το  θέμα.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η επιμελήτρια του Ελληνικού Κέντρου Νάγια Γιακουμάκη, επίσης με καταγωγή από την Κρήτη.

Η κ. Γιακουμάκη περιγράφοντας την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η βραδιά ήταν απίστευτη! Φιλοξενήσαμε 50 επισκέπτες σε ένα  δείπνο που περιείχε 9 πιάτα και ατελείωτο κόκκινο κρασί. Σαν τους αρχαίους Έλληνες!

Υπέροχες γεύσεις  και ένα ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης· από τα τραπέζια των φτωχών μέχρι τα συμπόσια των εύπορων κατά την Ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ. έως 86 π.Χ.).

Το φαγητό και  το κρασί ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα  εξαιρετικό δείπνο  και μια  υπέροχη συζήτηση».

Προδόρπια

 

Μαλακό τυρί (Φρέσκο κατσικίσιο γάλα πηγμένο με συκόγαλα. Η παρασκευή έγινε σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Αριστοτέλης)

 

Ραπάνια τουρσί: γρήγορη μέθοδος. (Ραπάνια, ξύδι, κρασί, σταφίδες, σπόροι μουστάρδας) Λούπινα και βρεχτοκούκια Ελιές με μέλι Ξερά σύκα και ψητά καρύδια Λάχανο (Λάχανο, ελαιόλαδο, γάρος, αλάτι)

 

Έφαγαν σαν αρχαίοι Έλληνες στο κέντρο του Λονδίνου
Από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων

Κύρια πιάτα

 

Το τραπέζι του φτωχού:

 

Φακές μαγειρεμένες με βολβούς. (Φακές, βολβοί, πράσα, κόλιανδρος, ελαιόλαδο, μέλι) Eτνίτης άρτος (Κριθάλευρο, αλεσμένα ρεβίθια, ζωμός φακής, φακή, αποξηραμένη μαγιά μούστου)

Έφαγαν σαν αρχαίοι Έλληνες στο κέντρο του Λονδίνου
Η Ελένη Βατσινά

Το τραπέζι του πλούσιου:

 

Mύμα (Κρέας κοτόπουλου, ξύδι, ψημένο τυρί, ασαφοετίδα, κύμινο, φρέσκο και αποξηραμένο θυμάρι, ύσσωπος, φρέσκο κόλιανδρο, σπόροι κόλιανδρου, φρέσκο κρεμμύδι, ψητό κρεμμύδι, σταφίδες, ξινόροδο)

 

Mύμα (χορτοφαγική εκδοχή) (μανιτάρια ψιλοκομμένα, κουνουπίδι, ξύδι, ψητό τυρί, ασαφοετίδα, κύμινο, θυμάρι φρέσκο και ξερό, ύσσωπος, φρέσκο κόλιανδρο, σπόροι κόλιανδρου, φρέσκο κρεμμύδι, ψητό κρεμμύδι, σταφίδες, ξινόροδο)

 

Σταρένιο πλιγούρι (Πλιγούρι, κατσικίσιο γάλα, ζωμός κότας)

 

Σταρένιο πλιγούρι (χορτοφαγική εκδοχή) (Πλιγούρι, γάλα, ζωμός σέλινου)

 

Ψητό, γεμιστό γουρουνάκι γάλακτος (Γουρουνάκι, κοτόπουλο, μύδια, αυγά, κρεμμύδια, μέλι, πιπέρι, κύμινο)

 

«Γουρουνάκι» από ζύμη, γεμιστό (χορτοφαγική επιλογή) (Αλεύρι ολικής αλέσεως, κρεμμύδι, πράσα, ξερά σύκα, αυγά, αρακάς, γάλα, ελαιόλαδο, πιπέρι, κύμινο)

 

Αρτολάγανον (Αλεύρι σίτου, γάλα, νερό, ελαιόλαδο, πιπέρι)

Έφαγαν σαν αρχαίοι Έλληνες στο κέντρο του Λονδίνου

Επιδόρπια

 

Ξερά ψητά σύκα, αμύγδαλα, στραγάλια

 

Τυρόνωτος πλακούς (Αλεύρι σίτου, τυρί, γάλα, αυγά, μέλι, σουσάμι)