Ο Σαρλ Μισέλ δείχνει στον Ερντογάν το δρόμο της ανακλιμάκωσης
Ο Σαρλ Μισέλ δείχνει στον Ερντογάν το δρόμο της ανακλιμάκωσης

Έντονες διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα, με το ενδεχόμενο να υποβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καθημερινές είναι οι δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, από Ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών.

Χαρακτηριστική είναι η επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε προς τον Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Τέλος, επανέλαβε την πρόσκλησή του σε πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έστειλε ένα νέο, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων» στο τραπέζι, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε τον Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκληση της ευρωπαϊκής Συνόδου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει» ο Ερντογάν, σχολίασε με νόημα ο Λεντριάν, καλώντας ουσιαστικά τον ηγέτη της Τουρκίας να αλλάξει πλήρως τη στάση του.

Συνέχεια προκλήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν, συνέχισε και χθες τις επιθετικές δηλώσεις του κατά της Αθήνας, τονίζοντας παράλληλα πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, με κάθε τρόπο.

Μάλιστα, κάλεσε την Ελλάδα ή να εισέλθει σε συνομιλίες για τις αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. «Θα καταλάβουν είτε τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε το πεδίο της μάχης με οδυνηρές εμπειρίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, στην περίπτωση που η τελευταία δεν προβεί σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει διαρκής κινητικότητα στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να έχει συνεχείς επαφές και επικοινωνίες με ομολόγους του στην Ευρώπη. Σήμερα , Δευτέρα, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενόψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης.