ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μισέλ

Στο φουλ είναι οι μηχανές της Ελλάδας ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία και φοβάται αρκετά η Τουρκία.

Η… υπαναχώρηση του Όρουτς Ρέις και η δικαιολογία της «συντήρησης» ήταν χαρακτηριστικά δείγματα του γεγονότος πως η γείτονα χώρα, εξαντλεί τη ρητορική των εξάρσεων ως το σημείο που κινδυνεύει με κυρώσεις.

Λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

 

ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως παραμένει πιστός στις αρχές και τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει καμία υπαναχώρηση ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα οποία είναι και κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε επίσης και τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναταστευτικό με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή με τους γείτονες της, εφόσον δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα Κράτη – μέλη».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τραγωδία της Μόριας.

«Όσοι εισέρχονται εξετάζονται για κοροναϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει:

«Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».

«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο» πρόσθεσε ο πρόεδρος για να τονίσει:

«Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές.

Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».