θανατικές καταδίκες των Βρετανών στο Ντονέτσκ

Σε υψηλούς τόνους και σε διπλωματικούς ελιγμούς –ζητώντας ταυτόχρονα τη συνδρομή του Κιέβου– καταφεύγει η βρετανική κυβέρνηση, για το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) καταδίκασε σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ουκρανών μαχητών και κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τους τρεις καταδικασθέντες ως «μισθοφόρους», ενώ η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου και πρέπει να προστατευθούν με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας καταδίκασε την ποινή που επιβλήθηκε στους δύο Βρετανούς, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και έθεσε το θέμα στον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρι Κουλέμπα σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από φιλορώσους. Η απόφαση εναντίον τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης», είπε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι «σοκαρισμένος» και τόνισε ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο για να απελευθερωθούν οι δύο Βρετανοί. Σε ερώτηση αν το Λονδίνο θα συνομιλούσε με τη Μόσχα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν έχουμε τακτική επικοινωνία με τους Ρώσους».

Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά το διάστημα που κρατούνται οι καταδικασθέντες, οι δύο Βρετανοί (μέσω βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) έχουν προχωρήσει σε εκκλήσεις προς τον Τζόνσον, να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό επιχειρηματία, πολιτικό (πρώην ηγέτη φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας) και προσωπικό φίλου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 67χρονος Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Πετάει το μπαλάκι» η Μόσχα

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να προσφύγει στις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει ότι η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι «συχνά υστερική».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι το μόνο κράτος μέλος του ΟΗΕ που έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Εξάλλου, σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι τρεις καταδικασθέντες είχαν διαπράξει εγκλήματα. «Αυτή τη στιγμή οι δίκες στις οποίες αναφέρεστε διεξάγονται με βάση τη νομοθεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διότι τα εν λόγω εγκλήματα διαπράχθηκαν στο έδαφός της», σημείωσε ο Λαβρόφ.