Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ τις τελευταίες 96 ώρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε δύο ομήρους και έχουν τραυματίσει άλλους οκτώ. Αυτό ανακοίνωσε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις απώλειες.
Οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ καταγγέλλουν, ακόμη, ότι η κατάσταση της υγείας των τραυματιών επιδεινώνεται συνεχώς. «Η υγεία τους γίνεται όλο και χειρότερη εξαιτίας της αδυναμίας να λάβουν σωστή θεραπεία. Ο εχθρός φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές των τραυματιών μέσα σε συνεχείς βομβαρδισμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η είδηση για τον θάνατο των ομήρων δεν έχει, ακόμη, επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του για το θέμα των ομήρων και προχώρησε σε μια τουλάχιστον εξοργιστική δήλωση.
Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει» σημείωσε.
Δημοσίευμα για ενόχληση Μπάιντεν με Νετανιάχου
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, πάντως, προκαλούν τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές προετοιμασίες για επέμβαση στη Ράφα, εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι υπό άθλιες συνθήκες.
Οι προειδοποιήσεις για επικείμενη σφαγή συνεχίζονται, όμως βρίσκουν «τοίχο» στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του που εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.
Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη στάση του στο παλαιστινιακό και, κυρίως, απέναντι στις βιαιότητες Νετανιάχου, δημοσίευμα της Washington Post υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν πλησιάζει σε μια ρήξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος και οι ανώτεροι σύμβουλοί του δεν θεωρούν τον Νετανιάχου ως «παραγωγικό εταίρο» και εκτιμούν ότι εργάζεται περισσότερο για την πολιτική του επιβίωση. Η ενόχληση στον Λευκό Οίκο φέρεται να αυξάνεται και από την άρνηση του Τελ Αβίβ να κάνει πίσω στο θέμα της Ράφα.
Χθες βράδυ, πάντως, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκοι οι δύο ηγέτες θα είχαν επικοινωνία, την πρώτη τους συνομιλία μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι «υπερβολική».
Επαναλαμβάνει την έκκληση το Παρίσι
Το Παρίσι από την πλευρά του επαναλαμβάνει την έκκληση για εκεχειρία για να αποφευχθεί μια καταστροφή.
«Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν για να προσθέσει «η Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο. Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας».
Η Αίγυπτος προετοιμάζεται και απειλεί
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση και να περιγράψει την κρισιμότητα των στιγμών η αιγυπτιακή πλευρά, που συνορεύει με τη Ράφα και θα αναγκαστεί να υποδεχθεί το μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Γάζα, διαρρέει μια ιστορικών διαστάσεων απειλή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Associated Press, δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απειλούν ότι το Κάιρο θα ακυρώσει τις εμβληματικές ειρηνευτικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής στη Ράφα.
Την ίδια στιγμή δορυφορικές εικόνες που συγκρίνουν την κατάσταση στα σύνορα Αιγύπτου Γάζας δείχνουν την πραγματοποίηση σημαντικών εργασιών.
Συγκρίνοντας στοιχεία από τις 22 Νοέμβρη έως τις 15 Γενάρη καταγράφεται ότι οι αιγυπτιακές αρχές πραγματοποίησαν την κατασκευή ενισχυτικών έργων στους συνοριακούς φράχτες, αλλά και την κατασκευή νέου τείχους.
UNICEF: Να προστατευθούν οι πολίτες πάση θυσία
Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Κάθριν Ράσελ δήλωσε «Η Ράφα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, γεμάτη από παιδιά και οικογένειες, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στη Γάζα».
«Περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν στριμωχτεί στη γωνία και ζουν στον δρόμο και σε καταφύγια. Πρέπει να προστατευθούν, δεν έχουν πουθενά να πάνε με ασφάλεια» πρόσθεσε.
Τρεις φορές έχει δοθεί το πράσινο φως
Την ώρα που οι φόβοι μεγαλώνουν ο Ισραηλινός στρατηγός Χερζί Χαλέβι ενημέρωσε τους υπουργούς του Νετανιάχου ότι έχει ήδη δώσει έγκριση για επιχειρήσεις στη Ράφα τουλάχιστον άλλες τρεις φορές.
Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Χαλέβι θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου όταν του ζητηθεί, ενώ προσθέτει πως το να μιλήσει για κάτι τέτοιο στα ΜΜΕ θα κάνει απλά πιο εύκολη τη ζωή της Χαμάς.