Την αυστηρή προειδοποίηση ότι πλέον η Τουρκία και το Κατάρ είναι οι δυο νέοι «χορηγοί» του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που αποτελεί μια από τις βασικές απειλές ασφαλείας για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια σταθερότητα, απηύθυνε κορυφαίος Αμερικάνος παράγοντας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγός H.R. McMaster.
Ο Αμερικανός στρατηγός που έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ, απέδωσε μάλιστα την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και τα προβλήματα στην σχέση της με τη Δύση, στην άνοδο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Η δημόσια αυτή τοποθέτηση του στρατηγού McMaster επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας του Erdogan και των ΗΠΑ, το οποίο διευρύνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την αναγνώριση από τον Trump της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Σε μια ιδιαίτερα σπάνια δημόσια εμφάνιση του ο McMaster και ο Βρετανός ομόλογος του Marc Sedwill σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Ουάσιγκτον το βρετανικό think tank, Policy Exchange, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε (σύμφωνα με το thenational.ae) στους βασικούς άξονες της νέας Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας που θα ανακοινωθεί όπως είπε τη Δευτέρα από τον Donald Trump.
Η στρατηγική αυτή όπως είπε ο McMaster θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
-Προστασία των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού -Προώθηση της Αμερικανικής ευημερίας -Διατήρηση της Ειρήνης, μέσω της ισχύος
-Προώθηση της Αμερικανικής επιρροής. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας περιέγραψε τρεις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, εκ των οποίων οι δυο εστιάζονται στην Μέση Ανατολή και έτσι δικαιολογούν την στροφή του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην περιοχή
-Ο McMaster χαρακτηρίζει την Ρωσία και την Κίνα ως «αναθεωρητικές δυνάμεις» που υπονομεύουν την Διεθνή Τάξη ,στην δεύτερη κατηγορία απειλών τοποθετεί τα «rogue regimes» όπως της Βόρειας Κορέας και του Ιράν που όπως ειπε υποστηρίζουν την τρομοκρατία και επιδιώκουν πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής. Και σαν τρίτη απειλή, ο McMaster τοποθετεί τις ριζοσπαστικές οργανώσεις της τζιχάντ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Πολιτικό Ισλάμ, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και άλλες ισλαμικές Πολιτικές Οργανωσεις, ο αμερικανός στρατηγός δήλωσε υποστηρικτής (big fan) της αναθεώρησης της αντίληψης περί πολιτικού ισλάμ, που εισηγήθηκε ο πρώην βρετανός διπλωμάτης John Jenkins το 2014 και ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε ,με την οποία προειδοποιούσε για την «απειλή που συνιστά πλεον το Πολιτικό Ισλάμ».
«Η ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία είναι φυσικό να αποτελεί μείζονα απειλή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο» ειπε ο Mc Master και κάνοντας ένα ακόμη βήμα δήλωσε ότι θα πρεπει να εστιασθεί η προσοχή στο πως η ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία προωθείται μέσω Φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, κοινωνικών οργανώσεων και Μεντρεσεδων. Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση αφού όπως είπε ενώ για δεκαετίες την υποστήριξη αυτών των οργανισμών είχε η Σαουδική Αραβία , οι βασικοί υποστηρικτές τους τώρα είναι το Κατάρ και η Τουρκία.