Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για τη λήψη μέτρων, ώστε να μειωθούν οι τιμές αερίου και ενέργειας ενόψει χειμώνα.
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν αυτά τα μέτρα σήμερα, αν και στη συνεδρίασή δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη —δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις.
Οι χώρες της Βαλτικής, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου— τάσσονται υπέρ, παράλληλα με χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αργά χθες ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.
Άλλες χώρες εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή αφού η Ρωσία μείωσε περαιτέρω τις αποστολές αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό.
«Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, αλλά ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.
Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και η Ελλάδα, είναι επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές.
Δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο— ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ένα πλαφόν στην τιμή δεν θα καταφέρει πολλά και θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
«Δεν θα έσωζε τίποτα» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.