Μια φιέστα, αλλά χωρίς κοινό -λόγω κοροναϊού, έστησε χθες σε πανηγυρικό κλίμα, η τουρκική κυβέρνηση, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν χαιρέτισε τον διάπλου του γεωτρύπανου Fatih από τον Βόσπορο. «Το Fatih πέρασε από τον Βόσπορο σε αυτή τη σημαντική ημέρα, την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.Μετά από την ομιλία του Ερντογάν, τοξότες έριξαν τα βέλη τους και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με κύριο πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο στα πλοιάρια στον Βόσπορο.
Η δημόσια εμφάνιση από το μπαλκόνι που βλέπει στον Βόσπορο του Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Σημαιοστολισμένα πλοιάρια και βάρκες περνούσαν από μπροστά του και τον χαιρετούσαν στρατιωτικά, ο Ερντογάν άλλοτε μόνος, άλλοτε με ένα παιδάκι, χαιρετούσε από μακριά χαμογελαστός.
Η φιέστα που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος περιελάμβανε αναπαράσταση της Άλωσης με βιντεοπροβολείς και ψηφιακά εφέ πάνω στο σκηνικό των τειχών της Κωνστναντινούπολης, το οποίο στήθηκε μπροστά από την Αγιά Σοφιά.
Επίσης, για να γιορτάσουν την επέτειο οι Τούρκοι, εμφάνισαν επί σκηνής τάγματα μασκαρεμένων γενίτσαρων και οθωμανών πολεμιστών, ενώ η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά στην τουρκική επικράτεια.
Την ίδια ώρα και με αφορμή την επέτειο της Άλωσης, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δημοσίευσε μια πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους ακριβώς στον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κωδικός πτήσης επελέγη ο αριθμός 1453 παραπέμποντας στην Άλωση.
Πέτσας: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς
“Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού.
“Παρακολουθούμε”, πρόσθεσε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.
Aποδοκιμάζει η υπουργός Πολιτισμού
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι “με αφορμή τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ΕΡΤ1”:
«Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας.
Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο.
Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση».