Τον καταλυτικό ρόλο της Γερμανίας στην εξισορρόπηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, επιθυμεί να τονίσει η γερμανική πλευρά.
Τον καταλυτικό ρόλο της Γερμανίας στην εξισορρόπηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, επιθυμεί να τονίσει η γερμανική πλευρά.

Τον καταλυτικό ρόλο της Γερμανίας, θέλουν να επισημάνουν κύκλοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα του Oruc Reis και της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση από το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος και τάχθηκε ανοικτά υπέρ της διαφύλαξης των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών συνόρων, η Γερμανίδα Καγκελάριος κράτησε μια πιο ήπια στάση και τα όσα υποστήριξε αποτελούν μόνο προϊόν «διαρροών» και όχι δηλώσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διαρροές από το ευρύτερο περιβάλλον Μέρκελ, ο ρόλος της Καγκελαρίου ήταν ουσιαστικός, καθώς φέρεται να διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η «Ελλάδα δεν αστειεύεται» και ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σκληρή απάντηση, εφόσον το Oruc Reis βγει στα ανοικτά.

Αυτές οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως ήταν εκείνες που σταμάτησαν την προκλητικότητα του Ερντογάν, καθώς διαφορετικά, σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές, ήταν ικανός να προχωρήσει στα όσα προβλέπονταν από τη NAVTEX.

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες». Ακόμα, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από το τι τελικά ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ και Ερντογάν, είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο πως, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, έτσι και η Γερμανία επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο με την τουρκική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα παύσει κάθε προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Με αυτό ως δεδομένο πάντως, αλλά και σύμφωνα με την ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, φαίνεται πως η επίτευξη ενός διαλόγου είναι πολύ δύσκολη, πόσο μάλλον όταν οι Τούρκοι θεωρούνται οι πλέον αναξιόπιστοι συνομιλητές.