Δεν έχει τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα με τις ένοπλες δυνάμεις να επεκτείνουν τα χτυπήματα και σε στόχους που βαφτίζουν ως στρατιωτικούς, όμως έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων.
Λιγότερο από 24 ώρες μετά το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων και στη διεθνή κοινότητα, ήρθε το δεύτερο αεροπορικό χτύπημα κατά του προσφυγικού καταυλισμού. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει νεότερες αναφορές για θύματα ή τραυματίες, όμως η περιοχή έχει πλέον ισοπεδωθεί.
Από το προχθεσινό φονικό χτύπημα, εξάλλου, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει και τους 400, με ανταποκριτή του BBC να σημειώνει, με βάση την πληροφόρηση από προσωπικό τοπικού νοσοκομείου, μέχρι στιγμής 120 άνθρωποι είτε μεταφέρθηκαν σκοτωμένοι είτε πέθαναν από τα τραύματά τους.
Υπενθυμίζεται ότι το χτύπημα επιβεβαίωσε το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν η εξουδετέρωση υψηλόβαθμου αξιωματικού της Χαμάς, ο οποίος είχε εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η ισλαμιστική οργάνωση, πάντως, απέρριψε την εκδοχή αυτή.
Τι σημαίνει ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 116.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες.
Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει από την έναρξη του νέου κύκλου βίας αρκετές φορές την περιοχή σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.
Στη Τζαμπάλια φιλοξενούνται τρία σχολεία του ΟΗΕ, που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο καταυλισμός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης ζωτικού χώρου.
Τα νούμερα της τραγωδίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας:
8.796 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά και 2.290 γυναίκες.
Τουλάχιστον 22.129 είναι οι τραυματίες
Υπάρχουν αναφορές για 2.030 αγνοούμενους, ανάμεσά τους και 1.020 παιδιά. Εκτιμάται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
130 εργαζόμενοι στην υγεία έχουν σκοτωθεί, 28 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί και περισσότερες από 270 επιθέσεις σε δομές υγείας έχουν καταγραφεί.
16 νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 51 από τις 72 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν κλείσει.
Στην Δυτική Όχθη 128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 1.980 έχουν τραυματιστεί.