Με απόλυτη σαφήνεια ζητείται από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ελλάδα καλύπτεται πλήρως από το κείμενο, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει σε μια «διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από εκεί και πέρα θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας
«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις».
Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα, η Τουρκία όχι μόνο δεν εισάκουσε τις παραινέσεις της Ευρώπης, αλλά προχώρησε σε νέες, ακόμα πιο εμπρηστικές δηλώσεις.
Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.
Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο».
Ο Οκτάι αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας:
«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες».
Κι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μία ακόμα γενναία απόφαση, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.