Aνώτερο ακροδεξιό μέλος της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Γάζα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ως ανεξάρτητη οντότητα και θα ήταν προτιμότερο για τους Παλαιστίνιους να φύγουν και να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος ηγείται ενός από τα θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα στον συνασπισμό του Νετανιάχου, δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση δύο μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου που έγραψαν σε κύριο άρθρο της Wall Street Journal ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να δεχθούν οικογένειες από τη Γάζα που εξέφρασαν την επιθυμία να μετεγκατασταθούν.
Τα σχόλια ενισχύουν τους φόβους του αραβικού κόσμου ότι το Ισραήλ επιδιώκει να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη όπου επιθυμούν να οικοδομήσουν το μελλοντικό τους κράτος, επαναλαμβάνοντας μαζική εκδίωξή τους, όπως όταν είχε δημιουργηθεί το Ισραήλ το 1948.
«Η σωστή ανθρωπιστική λύση»
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για εθελοντική μετανάστευση των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Σμότριτς σε ανακοίνωσή του.
«Αυτή είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και ολόκληρης της περιοχής ύστερα από 75 χρόνια προσφυγιάς, φτώχειας και κινδύνου», τόνισε.
Ανέφερε ότι μία περιοχή τόσο μικρή όσο η Λωρίδα της Γάζας χωρίς φυσικούς πόρους δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της και πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποδεχθεί την ύπαρξη ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκλεισμένο παράκτιο θύλακα που κυβερνάται από τη Χαμάς και φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρόσφυγες προηγούμενων πολέμων.
Νέα Νάκμπα (καταστροφή)
Ισραηλινός υπουργός καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μεταναστεύσουν
Παλαιστίνιοι και ηγέτες αραβικών χωρών κατηγορούν το Ισραήλ ότι επιδιώκει νέα «Νάκμπα» (καταστροφή). Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ή εκδιώχθηκαν μετά τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Οι περισσότεροι κατέληξαν σε γειτονικά αραβικά κράτη. Αραβες ηγέτες έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για εκτοπισμό των Παλαιστινίων θα ήταν απαράδεκτη.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση στη Γάζα σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Επιπλέον, άλλοι περίπου 240 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα, όπου κρατούνται, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία έχει υποσχεθεί ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και θα διασώσει τους ομήρους.
Περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και μεγάλα τμήματα του θύλακα έχουν ισοπεδωθεί ή μετατραπεί σε ερείπια.
Ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το νότιο άκρο της Λωρίδας, όπου, όπως είπε, θα είναι ασφαλέστεροι.
Πρόσθεσε πως θα είναι σε θέση να επιστρέψουν μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το Ισραήλ απέσυρε τον στρατό και τους εποίκους από τη Γάζα το 2005 έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να διατηρήσει μόνιμη παρουσία, αλλά το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας για αόριστο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, υπήρξε ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρούν ότι η Γάζα θα πρέπει να κυβερνάται από Παλαιστίνιους.