«Ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος» της ισραηλινής επίθεσης σήμερα σε πολυκατοικία στην συνοικία Μπάστα στην καρδιά της Βηρυτού, δήλωσε πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς να κατονομάσει το στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης ή να δώσει πληροφορίες για την τύχη του.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές καταστρέφοντας πολυκατοικία της πυκνοκατοικημένης συνοικίας Μπάστα, στο κέντρο της Βηρυτού και προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την ηγεσία της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες έχοντας εξοντώσει μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών της.
Το σημεριξό πλήγμα είχε ως στόχο το κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Χαϊντάρ, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος al-Arabiya.
Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε αργότερα από ισραηλινή αμυντική πηγή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.
Ο Χαϊντάρ είναι μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ, αν και η ακριβής θέση του στην οργάνωση είναι προς το παρόν άγνωστη, αναφέρει το Times of Israel.
11 νεκροί, δεκάδες τραυματίες
Από το χτύπημα στην πολυκατοικία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα γίνουν εξετάσεις DNA σε ανθρώπινα μέλη που έχουν ανακτηθεί.
«Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι;»
«Ήταν μια φρικτή έκρηξη. Παράθυρα και τζάμια έπεσαν πάνω σε μένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Το σπίτι μου τώρα είναι πεδίο μάχης», δήλωσε ο 55χρονος Αλί Νασάρ, που ζει σε κοντινό κτίριο.
«Ένα άτομο κρύβεται εδώ… Πρέπει να καταστρέψετε τρία κτίρια όπου μέσα κοιμούνται άνθρωποι; Είναι απαραίτητο να σκοτώσετε όλους τους ανθρώπους για ένα άτομο; Ή μήπως δεν είμαστε άνθρωποι; Αυτό είναι που ρωτάω», είπε, σύμφωνα με το BBC.
Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις, πιέζουν τη Χεζμπολάχ
Επίσης, το Σάββατο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πραγματοποίησαν περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές στο Νταχιέ, την περιοχή στη νότια Βηρυτό όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ, με τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για κτίρια που συνδέονται με την οργάνωση.
Οι ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν επίσης τον νότο, όπου προχωράει η ισραηλινή χερσαία εισβολή, και την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, δύο περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, σε μια στρατηγική που φαίνεται να έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από την οργάνωση.
Η κλιμάκωση έρχεται καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης δείχνουν τα πρώτα σημάδια προόδου. Αυτή την εβδομάδα, ο Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος ηγήθηκε των διπλωματικών προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν, πραγματοποίησε συνομιλίες στο Λίβανο και το Ισραήλ με στόχο την προώθηση μιάς συμφωνίας που φέρει την υπογραφή των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το AFP, με την συστηματική καταστροφή των χωριών στον νότιο Λίβανο, το Ισραήλ επιδιώκει σύμφωνα με τους ειδικούς να δημιουργήσει μία νεκρή ζώνη για να εμποδίσει την επάνοδο της Χεζμπολάχ στην μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με λιβανέζους αξιωματούχους, περί τα είκοσι χωριά κοντά στην συνοριακή γραμμή ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ έχουν καταστραφεί κατά το 70% από την έναρξη των μαζικών ισραηλινών βομβαρδισμών στις 23 Σεπτεμβρίου
Ακολούθησε στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού που ανατίναξε μεγάλο αριθμό κτιρίων.
«Το Ισραήλ μοιάζει να δημιουργεί μία ακατοίκητη νεκρή ζώνη καθ’ όλο το μήκος της μεθορίου», δηλώνει ο Peter Harling, ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου Synaps με έδρα την Βηρυτό.
Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν ότι το Ισραήλ δεν έχει ως στόχο την κατάληψη του νότιου Λιβάνου, αλλά την απώθηση της απειλής που συνιστά η Χεζμπολάχ για το βόρειο Ισραήλ.
«Το ζήτημα είναι να έχουμε κάποια εγγύηση ότι η Χεζμπολάχ δεν θα βρίσκεται κοντά στα σύνορα και δεν θα μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ. Αυτός είναι ο κύριος στόχος (…), δεν θέλουμε εκεί κάτω την Χεζμπολάχ», εξήγησε στο AFP η πρώην στρατιωτικός Ορνα Μιζραχί, του Ινστιτούτου Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας (INSS) του Τελ Αβίβ.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Χεζμπολάχ ότι τοποθετεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών.
Ο Χάσεμ Χαϊντάρ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Νότου, το λιβανικού οργάνου που είναι επιφορτισμένο με την αποτίμηση των καταστροφών, δήλωσε στο AFP ότι 18 χωριά που βρίσκονται στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν καταστραφεί κατά 70%.
Στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μιας ακατοίκητης νεκρής ζώνης, λέει κάνοντας την εκτίμηση ότι «45.000 κτίρια κατοικιών έχουν καταστραφεί».
Ο ειδικός στρατιωτικών θεμάτων Χασάν Ζούνι εξηγεί ότι καταστρέφοντας τα χωριά και πυρπολώντας τις δασικές εκτάσεις που τα περιβάλλουν, το Ισραήλ θέλει να καθαρίσει το έδαφος για τα ισραηλινά σημεία παρακολούθησης.
Οι λιβανικές αρχές κατηγορούν το Ισραήλ ότι έκαψε δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες βομβαρδίζοντάς τις με λευκό φώσφορο.
«Η ζώνη αυτή θα είναι ανοικτή στον έλεγχο και την παρακολούθηση των Ισραηλινών», λέει ο Χασάν Ζούνι, πρώην διοικητής της σχολής πολέμου του λιβανικού στρατού.
Θα γίνει αδύνατη η επανάληψη στα λιβανικά σύνορα του εγχειρήματος της 7ης Οκτωβρίου στην Γάζα, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον νότιο Λίβανο το 2000 έπειτα από 22 χρόνια κατοχής. Το 2006, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, η οποία ουδέποτε εφάρμοσε την απόφαση του ΟΗΕ που προβλέπει ότι η σιιτική οργάνωση πρέπει να αποσυρθεί από την ζώνη.
Σήμερα, διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός επικεντρώνονται στην καθολική εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία μόνο οι λιβανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι κυανόκρανοι της FINUL μπορούν να βρίσκονται σε αυτήν την ζώνη του νοτίου Λιβάνου.
Ο Κάλεβ Μπεν-Ντορ, πρώην αναλυτής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξηγεί ωστόσο ότι «οι ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς» είναι μία από «τις βασικές απειλές».
«Μία ζώνη ασφαλείας δεν θάκανε και πολλά πρόγραμμα απέναντι στις ρουκέτες», λέει «αλλά θα εμπόδιζε την Χεζμπολάχ να επιστρέψει στον νότο και να επανατοποθετήσει τις θέσεις της».
Ο Χασάν Ζούνι πιστεύει ότι η ισραηλινή τακτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει, «διότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν και θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους αν υπάρξει πολιτική συμφωνία».