Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, του Ιρακινού ηγέτη που κυβέρνησε επιβάλλοντας τον τρόμο επί 24 χρόνια, προτού τελικά το καθεστώς του καταρρεύσει και ο ίδιος συλληφθεί – μετά από αναζήτηση εννέα μηνών – στο υπόγειο ενός αγροκτήματος κοντά στην Τικρίτ, στις 13 Δεκεμβρίου 2003.
Ο Χουσεΐν καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού τρία χρόνια αργότερα, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ειδικό Δικαστήριο του Ιράκ για τη σφαγή στο Ντουτζαΐλ — τη δολοφονία 148 Ιρακινών Σιιτών στην πόλη Ντουτζαΐλ το 1982, σε αντίποινα για μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Οι εικόνες με τον Σαντάμ Χουσεΐν με λευκό πουκάμισο και μαύρο παλτό να οδηγείται προς απαγχονισμό έκαναν τον γύρο του κόσμου στις 30 Δεκεμβρίου του 2006. Αν και ήταν ένα βήμα πριν το θάνατο αυτό που προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινή γνώμη ήταν το ατάραχο βλέμμα του. Τίποτα δεν πρόδιδε τον φόβο του τέλους. Λίγο αργότερα ο Σαντάμ Χουσεΐν απαγχονίστηκε, σύμφωνα με την ποινή που του είχε επιβληθεί από ιρακινό δικαστήριο. Κι όμως στην πραγματικότητα ήταν συντετριμμένος, σύμφωνα με τον Μουαφάκ Αλ Ρουμπάγε, τότε σύμβουλο ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης. «Είχε άγχος».
Η ιρακινή κυβέρνηση δημοσίευσε ένα επίσημο βίντεο από την εκτέλεσή του, το οποίο δείχνει τη στιγμή που οδηγείται στην αγχόνη και διακόπτεται καθώς το σχοινί περνά γύρω από το λαιμό του. Ωστόσο, διεθνείς αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν εμφανίστηκε ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο, που καταγράφει τη στιγμή της εκτέλεσης. Το βίντεο δείχνει τον Σαντάμ περιτριγυρισμένο από άνδρες που τον λοιδορούν στα αραβικά και επαινούν τον Σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ενώ καταγράφεται η πτώση του από την καταπακτή. Η σορός του Σαντάμ Χουσεΐν επιστράφηκε στον τόπο γέννησής του, την Αλ-Αουτζά, κοντά στο Τικρίτ, στις 31 Δεκεμβρίου και θάφτηκε κοντά στους τάφους άλλων μελών της οικογένειάς του.
Μετά την είδηση του θανάτου του επί χρόνια δικτάτορα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδιδε διαρκώς εικόνες θριάμβου και χαράς από πολίτες που είχαν βγει να γιορτάσουν στους δρόμους της Βαγδάτης. Ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι ήταν επίσης ικανοποιημένος: η δικαιοσύνη είχε επιτελέσει το καθήκον της στο όνομα του ιρακινού λαού. Από την πλευρά του ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε κάνει λόγο για «ορόσημο προς την πορεία για τον εκδημοκρατισμό». Μόλις πριν από οκτώ χρόνια ο αμερικανικός στρατός συνεπικουρούμενος από τη «Συμμαχία των Προθύμων» υπό τον Μπους είχε εισβάλει στο Ιράκ στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης διεθνούς μάχης κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε με σκληρότητα για πάνω για 24 χρόνια. Απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους ήταν αδίστακτος, κατέστειλε με βία εξεγέρσεις, στράφηκε εναντίον του ίδιου του λαού και εισέβαλε στο Κουβέιτ. Με το θάνατο του Χουσεΐν πολλοί πίστεψαν ότι θα άνοιγε ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για το Ιράκ, προσδοκίες που, για ορισμένους, διαψεύστηκαν τα επόμενα χρόνια.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters