CNN: Οι δισεκατομμυριούχοι στρέφονται κατά του Ντόναλντ Τραμπ μετά τους δασμούς – «Οδεύουμε προς οικονομικό πυρηνικό χειμώνα»

Οι πλούσιοι επιχειρηματίες στρέφονται κατά του Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του να επιβάλει ένα κολοσσιαίο σύνολο δασμών στους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής σύμφωνα με το CNN, καθώς οι απώλειες αυξάνονται στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, ο οποίος υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, προειδοποίησε την Κυριακή (06/04/2025) ότι η συνέχιση των νέων δασμών ισοδυναμεί με την έναρξη ενός «οικονομικού πυρηνικού πολέμου».

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει σημαντικά υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς σε δεκάδες χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες εμπορικές ανισορροπίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ackman δήλωσε ότι «οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα σταματήσουν και οι καταναλωτές θα κλείσουν τα πορτοφόλια τους», εάν πράγματι τεθούν σε ισχύ οι νέες εισφορές.

«Θα βλάψουμε σοβαρά τη φήμη μας με τον υπόλοιπο κόσμο που θα χρειαστούν χρόνια και ενδεχομένως δεκαετίες για να αποκατασταθεί», πρόσθεσε στην ανάρτηση, η οποία προβλήθηκε 10,6 εκατομμύρια φορές.

Αν ο Τραμπ δεν αλλάξει ρότα, «οδεύουμε προς έναν αυτοπροκαλούμενο οικονομικό πυρηνικό χειμώνα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκύβουμε το κεφάλι», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management.

«Ποιος διευθύνων σύμβουλος και ποιο διοικητικό συμβούλιο θα αισθανθεί άνετα να αναλάβει μεγάλες, μακροπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις στη χώρα μας εν μέσω ενός οικονομικού πυρηνικού πολέμου;», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ηγετών σε όλο τον κόσμο».

Ήδη ο βασικός δασμός 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο ( 5/03/2025)και δεκάδες οικονομίες προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες εισφορές από την Τετάρτη.

Σε αυτές τις χώρες που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνονται οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αντιμετωπίζουν νέους δασμούς 34% και 20% αντίστοιχα.

Σκληρή κριτική από τους εκατομμυριούχους «φίλους» του Τραμπ

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι και πλούσιοι επιχειρηματίες άσκησαν επίσης ανοιχτή κριτική στην ατζέντα των δασμών του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις της κατέλαβε τις αγορές.

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι δασμοί απειλούν να αυξήσουν τις τιμές, να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και να αποδυναμώσουν τη θέση της Αμερικής στον κόσμο.

«Οι πρόσφατοι δασμοί θα αυξήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό και κάνουν πολλούς να θεωρούν μεγαλύτερη την πιθανότητα ύφεσης», ανέφερε ο Dimon σε ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους. «Το αν το μενού των δασμών θα προκαλέσει ύφεση ή όχι παραμένει υπό αμφισβήτηση, αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξη».

Ο δισεκατομμυριούχος Stanley Druckenmiller, ιδρυτής του Duquesne Family Office, μιας επενδυτικής εταιρείας, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X τη Δευτέρα ότι «δεν υποστηρίζει δασμούς που υπερβαίνουν το 10%». Η αξία του Druckenmiller εκτιμάται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Εναντιώνεται και ο Έλον Μασκ

Ακόμη και ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και κορυφαίος συνεργάτης του Αμερικανού πρόεδρος, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει σε μια «κατάσταση μηδενικών δασμών» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Μασκ δήλωσε ότι επιθυμεί να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Συμφωνώντας με τον Ackman, ο Simon MacAdam, αναπληρωτής επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Capital Economics, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να αναβάλουν τις επενδύσεις τους, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της «απόλυτης αβεβαιότητας» της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ

«Εάν είστε μια μεσαίου μεγέθους ή ακόμη και μια εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θα είστε πολύ διστακτικοί σχετικά με το τι να κάνετε», είπε.
«Αν αυτοί οι δασμοί πρόκειται να διαπραγματευτούν ξανά σε λίγους μήνες, τότε θα σπαταλήσετε τον χρόνο σας επενδύοντας ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις… στις ΗΠΑ», δήλωσε στο CNN.

Στην ανάρτησή του, ο Ackman δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί ήταν «μαζικοί» και «δυσανάλογοι», λέγοντας: «Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε». Ζήτησε ένα «time out» 90 ημερών, κατά το οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους εμπορικούς εταίρους για να «επιλύσει τις άδικες ασύμμετρες συμφωνίες για τους δασμούς».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ατζέντα του για τους δασμούς έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει χρόνια μονόπλευρου εμπορίου μεταξύ της Αμερικής και των εταίρων της, που προκλήθηκε, κατά την άποψή του, από άλλες χώρες που επιβάλλουν αυστηρότερους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στις αγορές τους από ό,τι οι ΗΠΑ στις δικές τους.

Όμως οι επενδυτές είναι σαφές ότι δεν έχουν πειστεί από τη σοφία του σχεδίου του Τραμπ. Τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη έκαναν βουτιά τη Δευτέρα και τα futures έδειχναν ότι θα ήταν μια ακόμη κακή ημέρα για τις αμερικανικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ την περασμένη Τετάρτη.