Χωρίζουν τα… τσανάκια τους μετά από 14 μήνες

Έπειτα από 14 μήνες δύσκολης κυβερνητικής «συμβίωσης» στην Ιταλία, ήρθε πλέον η ώρα για τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο να χωρίσουν τα τσανάκια τους, και μάλιστα κατά τρόπο επεισοδιακό, μέσα σε κλίμα τοξικών αλληλοκατηγοριών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός (και προσκείμενος στο Κίνημα 5 Αστέρων) Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες (Τρίτη, 20 Αυγούστου) από το βήμα της Γερουσίας ότι πρόκειται να παραιτηθεί, αφού προηγουμένως κατηγόρησε τον ηγέτη της Λέγκας και νυν υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για «ανευθυνότητα» και «πολιτικό οπορτουνισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι είχε ήδη από τις 8 Αυγούστου ουσιαστικά θέσει εαυτόν εκτός συγκυβέρνησης, με την προοπτική να οδηγηθεί η χώρα (και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) σε πρόωρες εκλογές… σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η μπάλα περνάει πλέον στα χέρια του προέδρου της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φανεί εάν υπάρχουν τα περιθώρια και οι απαιτούμενες διαθέσεις ώστε να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία.

Πρόωρες

Εάν αποδειχθεί αδύνατος ο σχηματισμός ενός τέτοιου συνασπισμού, τότε το κοινοβούλιο διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο προς τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι κανονικά οι επόμενες εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στην Ιταλία το… 2023. Ο Ματέο Σαλβίνι, από την πλευρά του, προκρίνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται να δίνουν στη Λέγκα (πρώην Λέγκα του Βορρά) την πρώτη θέση με ποσοστά μεταξύ 36% και 38%. Ενδεικτική και η πρόσφατη δήλωση του ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, που κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι «κυνηγάει τις δημοσκοπήσεις… προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου».

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Μάρτιος 2018) η Λέγκα είχε εξασφαλίσει ως μεμονωμένο κόμμα μόλις 17,35%. Στις ευρωεκλογές που θα ακολουθούσαν ωστόσο τον Μάιο του 2019 το εθνολαϊκιστικό κόμμα θα έβλεπε το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 34,3%. Οι υψηλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές, βέβαια, δεν συνοδεύονται πάντοτε και από ανάλογου ύψους επιδόσεις στις εθνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, ο 46χρονος Ματέο Σαλβίνι πλέον θα έβλεπε θετικά την προοπτική ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με τον ίδιο απόλυτο κυρίαρχο στο επίκεντρο και γύρω του κόμματα όπως το ακροδεξιό «Fratelli d’Italia» («Αδέλφια της Ιταλίας») της Τζόρτζια Μελόνι (ένα κόμμα γύρω από το οποίο έχουν συσπειρωθεί μεταξύ άλλων και τα εγγόνια του δικτάτορα Μουσολίνι), και το Forza Italia του πάλαι ποτέ καβαλιέρε Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι έχει άλλωστε ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία… από τις ιταλικές παραλίες στις οποίες περιφέρεται το τελευταίο διάστημα όχι με κουστούμι αλλά με μαγιό, μοιράζοντας υποσχέσεις για: μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, περαιτέρω ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών μέτρων, νέα μεγάλα έργα υποδομών (όπως είναι η υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή Ιταλίας/Τορίνο-Γαλλίας/Λιόν) κ.ά. Για να επιστρέψει βέβαια η Ιταλία στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο, θα πρέπει όμως πρώτα να έχουν αποβεί άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Και το όνομα αυτής… Ούρσουλα

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη πολλοί στο εσωτερικό προωθούν ένα σενάριο της σύμπραξης ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του 33χρονου Λουίτζι ντι Μάιο και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται σήμερα ο Νίκολα Τσινγκαρέτι. Κάποιοι, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός (και άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ρομάνο Πρόντι, υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια σύμπραξη θα μπορούσε να ενταχθεί, μαζί με τους Πεντάστερους και το Δημοκρατικό Κόμμα, και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο όμως Forza Italia υπενθυμίζεται ότι είχε στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) κατέβει σε κοινό κεντροδεξιό συνασπισμό μαζί με τη Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας.

Ο εν λόγω δυνητικός συνασπισμός έχει, μάλιστα, αποκτήσει ήδη και ένα μάλλον ιδιαίτερο παρατσούκλι: εν προκειμένω το όνομα «Ούρσουλα» από το όνομα της Γερμανίδας πρώην υπουργού Άμυνας και επερχόμενης προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υποψηφιότητα της οποίας στήριξε μια ευρεία και ποικιλόμορφη γκάμα πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προφανώς, κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποσπάσουν τον Μπερλουσκόνι από τον έλεγχο του Σαλβίνι, περιορίζοντας έτσι σημαντικά και τα περιθώρια των δυνητικών κυβερνητικών ελιγμών για τη Λέγκα. Στο ίδιο πνεύμα, λέγεται ότι λίγες δεκάδες από τους βουλευτές του Forza Italia θα προτιμούσαν να συγκυβερνήσουν με το Δημοκρατικό Κόμμα παρά με τη Λέγκα του Σαλβίνι από τον οποίο προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις στελέχη όπως είναι μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η 43χρονη πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Μάρα Καρφάνια, ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπερλουσκόνι Τζάνι Λέτα (που τυγχάνει και θείος του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού με το Δημοκρατικό Κόμμα, Ενρίκο Λέτα) κ.ά.

Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες «καλές» επαφές ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα. Σημειώνεται, πάντως, ότι μεταξύ των εν λόγω πολιτικών δυνάμεων υπάρχουν αρνητικά προηγούμενα και έντονη δυσπιστία καθώς στελέχη τους έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες στο όχι στο και τόσο μακρινό παρελθόν. Το Κίνημα 5 Αστέρων από την πλευρά του είναι σαφές ότι θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2019. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δεν ευνοούν τους Πεντάστερους του Λουίτζι ντι Μάιο καθώς τους εμφανίζουν να βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Λέγκα και το Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστά πέριξ του 20%.

Συγκριτικά, υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Μάρτιος 2018), το Κίνημα 5 Αστέρων είχε λάβει 32,7%, και αυτό μάλιστα ως μεμονωμένο κόμμα, για να έρθει όμως στην πορεία, στις ευρωεκλογές του 2019, να υποχωρήσει στο μάλλον απογοητευτικό 17,1%.