Συνεχίζεται το αλύπητο σφυροκόπημα των Παλαιστίνιων από αέρος, με τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά.
Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γάζας με τους αμάχους να παραμένουν παγιδευμένοι, αν και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές του αιματοκυλισμένου θύλακα.
Οι κάτοικοι αναφέρουν σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς και γύρω από αυτήν, όπου οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν νέα επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται σε άλλες περιοχές και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζα. Μεγάλες εκτάσεις εκεί έχουν μετατραπεί σε ερείπια.
Στην κεντρική Γάζα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ισοπέδωσε χθες τη νύχτα κτήριο με 80 περίπου ενοίκους στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi. Κάτοικος, που έψαχνε στα ερείπια για επιζώντες, δήλωσε πως μόνο έξι άνθρωποι κατάφεραν να βγουν. «Οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το κτήριο», είπε. Άλλη επιζώσα από βομβαρδισμό νοσοκομείου τη νύχτα δήλωσε: «Νομίζαμε ότι ήταν το τέλος και ότι θα πεθάνουμε».
Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και άλλα βασικά αγαθά με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι πως θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον θύλακα, σε επανάληψη της μαζικής εξόδου του 1948.
Νετανιάχου: Το τέλος του πολέμου αργεί πολύ
Στο μεταξύ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισράηλ, με βασικό την καταστροφή της Χαμάς.
Η πρόσφατη παράδοση πυρομαχικών αξίας άνω των 106 εκατ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ και την ετοιμότητά του για έναν μακρύ πόλεμο.
Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει συστήσει μια μυστική ομάδα για να συζητήσει τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, και τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του στρατού, της Μοσάντ και της Σιν Μπετ.
Ο Μάικ Χέρτσογκ, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, έχει επίσης συμμετάσχει σε συναντήσεις, καθώς η Ουάσινγκτον είναι ενήμερη για τις σχετικές συζητήσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Κατάπαυση του πυρός ζητούν απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας
Οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επισκέπτονται τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια, έκαναν λόγο για αδιανόητα δεινά και ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζανγκ Τζουν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα για τις χώρες που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είπε λακωνικά: «Φτάνει πια».
«Η πραγματικότητα είναι χειρότερη απ’ όσο μπορεί να περιγραφεί με λόγια», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ισημερινού Χοσέ Ντε Λα Γκάσκα αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από την UNRWA. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανταποκριθούμε στην κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί περιέγραψε μια «έκρηξη κοινωνικής αναταραχής» καθώς Γαζαίοι που δεν έχουν φάει τίποτα εδώ και πολλές ημέρες λεηλάτησαν κέντρα διανομής βοήθειας και σταμάτησαν φορτηγά στους δρόμους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μερικές προμήθειες για τις οικογένειές τους. «Δεν υπάρχει αρκετή βοήθεια. Η πείνα κυριαρχεί στη Γάζα (…) οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο τσιμέντο», τόνισε.
Η πλειονότητα των χωρών μελών του ΟΗΕ τάσσονται υπέρ της άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Όμως, οι ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή λίγες μέρες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
Λίγες μέρες πριν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον πολιορκημένο θύλακα «λιμοκτονούν». Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη με θέμα συζήτησης τη Γάζα, κατόπιν αιτήματος αραβικών και μουσουλμανικών χωρών. Είναι πιθανόν να ψηφίσει μια απόφαση με την οποία θα ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.