η Συμφωνία των Πρεσπών

Η επόμενη ημέρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκει την κυβέρνηση των Σκοπίων απόλυτα ικανοποιημένη, την ελληνική κυβέρνηση κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα και την ελληνική Βουλή πολυδιασπασμένη και προβληματισμένη.

Σε επίπεδο χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως η συμφωνία είναι απόλυτα επιζήμια για τη χώρα. Παράλληλα πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάθε δυνατή υποχώρηση προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο όμως και τον Ζόραν Ζάεφ.

Αυτές οι υποψήφιες επιτείνονται από το γεγονός πως ενώ πριν την ψήφιση της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριζε πως η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα γίνει μετά την κύρωσή της, ήρθε μία ακόμα ανατροπή. Παρά το γεγονός πως η συμφωνία θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να περιμένει την επικύρωση του Πρωτόκολλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατόπιν να ενεργοποιήσουν τα Σκόπια τις συνταγματικές τροπολογίες και να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Από την κυβερνητική πλευρά πάντως θεωρείται πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μη τήρηση της συμφωνίας, αφού δεν μπορεί να ισχύσει τίποτα αν πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπογράψει το σχετικό κείμενο και το αποστείλει στην Ουάσινγκτον, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, και παρά τις αντιδράσεις και τους τριγμούς στο εσωτερικό της Ελλάδας, το εξωτερικό συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως κατάφερε να κλείσει ένα σοβαρό ζήτημα που ταλάνιζε την Ελλάδα για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Με βάση τη διαδικασία, μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τον κυρωτικό νόμο για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη συνέχεια θα ενημερώσει την Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι η Συμφωνία έχει κυρωθεί. Το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων θα εγκρίνει το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο και θα σταλεί αμέσως σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών μελών.

Η συμφωνία τίθεται και τυπικά σε ισχύ, αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ρηματικής διακοίνωσης.  Οι δυο χώρες θα αναβαθμίσουν τα Γραφεία Συνδέσμου σε Πρεσβείες. Από εκεί κι έπειτα, το μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με το ζήτημα της εμπορικής χρήσης του όρου Μακεδονία, με τη «μεταβατική περίοδο» να έχει ορισθεί στα τρία χρόνια από τη στιγμή που θα τεθεί η συμφωνία σε ισχύ.

Όπως και να έχει πάντως, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εισπράττει εύσημα από τη διεθνή κοινότητα, αν και γνωρίζει πως η απόφασή της, δεν έχει μόνο σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς, αλλά και πολλά προβλήματα, ως προς την τήρηση της συμφωνίας.

Σκόπια - «Βόρεια Μακεδονία»
Συνεχίζουν τις προκλήσεις Σκόπια και Ζάεφ

Ο Ζάεφ και  η… Μακεδονία

Μπορεί ο φίλος του Αλέξης να του έδωσε με την ψήφο του ένα όνομα που προκάλεσε τεράστια προβλήματα, ωστόσο πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις, ξέχασε τι ακριβώς ψήφισε.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ακόμα και μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία». Με ανάρτησή του μάλιστα στο Twitter, αναφέρεται με τον όρο «Μακεδονία» για τη χώρα του αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην υπερψήφιση της συμφωνίας ή τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».

Η στάση του πρωθυπουργού ωστόσο, δεν είναι διαφορετική από τις συνολικότερες αναφορές της σκοπιανής κυβέρνησης για «μακεδονικοελληνική λύση», αλλά και για συμφωνία κατά την οποία «Έλληνες και Μακεδόνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι».

Μέσα σε όλα αυτά, το Twitter συνεχίζει να παίρνει φωτιά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η «Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου».

Όπως όλα δείχνουν, τα Σκόπια δεν βρίσκουν καμία σπουδαιότητα στην αναφορά «Βόρεια» για τη «Μακεδονία» τους, ενώ με δεδομένο πως βρίσκουν απόλυτα πρόθυμη την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται τη στοιχειώδη μη τήρηση των όρων της συμφωνίας, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουν μια προκλητικότατη στάση, την οποία ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ανακόψει για κανέναν λόγο.