η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι χειρισμοί της στο θέμα του Brexit

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς οι χειρισμοί της στο θέμα του Brexit έχουν δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε χθες πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού, κάτι που αρχικά συζητούσαν να υλοποιήσουν σήμερα οι ίδιοι οι υπουργοί της Μέι, αντιδρώντας στο σχέδιο που κατατέθηκε για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχτεί από τουλάχιστον 47 ακόμα συντηρητικούς βουλευτές με σκοπό να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών κρίνεται με απλή πλειοψηφία, που αντιστοιχεί σε 159 έδρες.

Στην περίπτωση που ο αριθμός συμπληρωθεί θα πρέπει να ακολουθήσει εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα, ο οποίος αναλαμβάνει αυτόματα και τη θέση του πρωθυπουργού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει βέβαια σε ανατροπή της συμφωνίας για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, η νυν πρωθυπουργός θα ενισχύσει τη θέση της ακόμα περισσότερο στο κόμμα της, αλλά και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η επιστολή Μογκ κατατέθηκε μετά από τις παραιτήσεις δύο υπουργών και δύο υφυπουργών της Μέι, που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα λίγων μόλις ωρών.

Ανάμεσα στους παραιτηθέντες υπουργούς ήταν και αυτή του Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τον χειρισμό των θεμάτων του Brexit και κατά συνέπεια υπεύθυνος για την υλοποίηση της συμφωνίας. Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρεχμάν Τσιτσί, τονίζοντας πως δεν μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι παραιτήσεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον σκεπτικισμό για το αν και κατά πόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφερόμενη στις επιλογές της χώρας είχε τονίσει πως υπάρχουν οι επιλογές αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, οι επιλογή του να μην υπάρξει έξοδος, αλλά και η επιλογή στήριξης και ενότητας της Βρετανίας για μια πολύ καλή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από διαπραγμάτευση.

Για το θέμα πήρε θέση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για μια «τελική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις παραιτήσεις των υπουργών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, υποστηρίζοντας όμως ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο θα ήταν μια μη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.