Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει να εμφανίζεται σαν παγκόσμιος ηγέτης και αυτοκράτορας.
Παρά την αισιοδοξία του ότι τελικά θα επικρατήσει στην Ουκρανία λόγω της τεράστιας διαφοράς συσχετισμών δυνάμεων, ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ήδη χάσει κορυφαίους του στρατηγούς στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Εκτός όμως από αυτούς που έχει χάσει στον πόλεμο, υπάρχουν και αυτοί που έχει απολύσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος φέρεται να είναι εξοργισμένος μαζί τους, αλλά και με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, που εξαιτίας των λάθος πληροφοριών και στρατηγικών έχουν οδηγήσει τη Ρωσία σε μια σειρά από ντροπιαστικές ήττες.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει στα άκρα τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ φαίνεται πως οκτώ Ρώσοι διοικητές έχουν απολυθεί από την έναρξη της σύγκρουσης κι έπειτα, με τη Μόσχα να επιχειρεί να αλλάξει στρατηγική μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο σε μία νύχτα.
Λέγεται, επίσης, ότι ο Πούτιν είναι εξοργισμένος με τους διοικητές της υπηρεσίας ασφαλείας, την οποία κάποτε διηύθυνε ο ίδιος, επειδή του έδωσαν πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη, γεμάτη νεοναζιστικές ομάδες, και ότι θα εγκατέλειπε εύκολα εάν δεχόταν επίθεση.
Ο Φίλιπ Ίνγκραμ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην ανώτερος αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, είπε στους «Times» ότι ο Πούτιν είναι προφανώς «πολύ θυμωμένος» και κατηγορεί τις υπηρεσίες πληροφοριών του «ότι του έδωσαν συμβουλές που οδήγησαν στη λήψη κακών αποφάσεων για την Ουκρανία». Αυτές οι κακές αποφάσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι περίμενε κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες.
Φαίνεται ότι η Μόσχα είχε προβλέψει μικρότερη αντίσταση όταν απέστειλε πιο ελαφριές δυνάμεις για να καταλάβει βασικούς στόχους τις πρώτες ημέρες, οι οποίες, όμως, αντιμετωπίστηκαν με επώδυνες αντεπιθέσεις.
Είναι δύσκολο να δημοσιευθούν αξιόπιστοι αριθμοί, ωστόσο η Ουκρανία θεωρεί ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και 12.000 άνδρες μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών θέτουν χαμηλότερο όριο -μεταξύ 6.000 και 9.000- και οι ΗΠΑ ακόμα χαμηλότερο, έως και 3.000.
Όποιος αριθμός κι αν αποδειχτεί ακριβής, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από ό,τι περίμενε ο Πούτιν όταν εξαπέλυσε την επίθεση ,με την ελπίδα ότι οι μάχες θα τελειώσουν μέσα σε λίγες ημέρες.
Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί οι ρωσικές πληροφορίες που ελήφθησαν πριν από την επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν τόσο κακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι πράκτορες της FSB μπαίνουν στην υπηρεσία με βάση το γεγονός ότι οι γονείς ή οι παππούδες τους ήταν πράκτορες και φεύγουν από τα γενικά σχολεία για να εκπαιδευτούν εσωτερικά. Η τακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες τείνουν να προσλαμβάνουν πράκτορες από δημοφιλή πανεπιστήμια ή κολέγια, για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν «την αφρόκρεμα».
Όπως και να έχει πάντως, οι Ρώσοι αλλάζουν τη στρατηγική τους και ακολουθούν τη λογική του πολιορκητικού πολέμου, όπως συνέβη και στη Συρία.
Οι Ουκρανοί διοικητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί απώλειες, σε συνδυασμό με μια τακτική μετάβαση στην περικύκλωση και τον βομβαρδισμό πόλεων, με στόχο την παράδοση.