Με χαμηλές προσδοκίες και πολυφωνία σε σχέση με το έκτο πακέτο μέτρο κατά της Ρωσίας, άρχισε χθες το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα.
Οι ηγέτες, όπως φάνηκε από το χθεσινό κλίμα, δεν είναι διατεθειμένοι να φθάσουν σε μια συμφωνία αναφορικά με ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων, αν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
«Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε για το έκτο πακέτο κυρώσεων» ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να προσθέσει:
«Η ώρα είναι τώρα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση όλοι μαζί ενωμένοι. Κάναμε πρόοδο τις τελευταίες ώρες και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση για αυτό το σημαντικό ζήτημα».
Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής παρατήρησε πως η κορωνίδα όλων όσων συζητούνται είναι το πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι είναι ανάγκη να περιοριστούν οι παράλογες αυξήσεις στην ενέργεια, μέσα από μια συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της Συνόδου θα αναδείξει την προκλητικότητα της σε βάρος της Ελλάδας, ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει:
«Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σε σχέση με την ενέργεια ανέφερε ότι «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε σχέση με το νέο σχέδιο REPowerEU, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να το εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:
«Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στο πλαίσιο των δηλώσεων του ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Ανέφερε τέλος ότι θα ενημερώσει το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» αφού όπως δήλωσε:
«η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».