Μπούμερανγκ για τον Τραμπ οι δασμοί: Πώς θα επηρεάσουν πρωτίστως τους υποστηρικτές του στην αμερικανική εργατική τάξη

Οι αγοραστές αυτοκινήτων που προέρχονται από την εργατική τάξη θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς 25% του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα οχήματα, επειδή σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα χαμηλού κόστους που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζονται αλλού.

Οι αγοραστές με χαμηλότερο εισόδημα στις ΗΠΑ θα υποστούν άλλο ένα πλήγμα από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, καθώς αυξάνεται η ζήτησή τους και η προσφορά συρρικνώνεται.

Τα νέα αυτοκίνητα με τιμές κάτω των $30.000 είναι ήδη σπάνια στην αμερικάνικη αγορά, καθώς η μέση τιμή του νέου οχήματος πλησιάζει τα $50.000 δολάρια. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από οικονομικά αυτοκίνητα, λένε οι αναλυτές, είναι να τα κατασκευάσουν σε χώρες με χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

Συγκριτική μελέτη του Reuters στα δεδομένα δύο εταιρειών έρευνας αγοράς οχημάτων, βρήκε μόνο 16 μοντέλα με μέση τιμή κάτω από $30.000 $ και μόνο ένα να συναρμολογείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα τα άλλα κατασκευάζονται στο Μεξικό, τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.

Η επιβολή δασμών 25% σε αυτά τα αυτοκίνητα θα τα καταστίσει μη προσιτά στους αγοραστές-στόχο τους ή θα αναγκάσουν ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαταλείψουν εντελώς την κατασκευή τους, λένε αναλυτές του κλάδου.

«Τα νέα οχήματα θα είναι πιο ακριβά», δήλωσε ο Σαμ Φιοράνι, αντιπρόεδρος της εταιρείας έρευνας AutoForecast Solutions. «Αυτό θα ωθήσει περισσότερους αγοραστές στην αγορά μεταχειρισμένων, γεγονός που θα αυξήσει επίσης την τιμή των μεταχειρισμένων οχημάτων».

Η εκλογική βάση του Τραμπ είναι μεταξύ εκείνων που θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα. Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι που ανέφεραν εισοδήματα νοικοκυριών κάτω των $50.000 ετησίως υποστήριξαν την εκλογή Τραμπ το 2024, όπως και το 56% των ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο κολεγίου.

Ο Τραμπ είπε στο NBC το Σάββατο ότι «δεν θα μπορούσε να τον νοιάζει λιγότερο», αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήσουν τις τιμές, «γιατί αν αυξηθούν οι τιμές στα ξένα αυτοκίνητα, οι καταναλωτές θα αγοράσουν αμερικανικά αυτοκίνητα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα πυροδοτήσουν μια έκρηξη στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Όμως πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι υψηλοί φόροι εισαγωγής θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Καθώς η προσιτή τιμή των οχημάτων μειώνεται λόγω των υψηλότερων τιμών, τα νοικοκυριά μπορεί να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού τους, μειώνοντας τις διακριτικές δαπάνες ή καθυστερώντας τις μεγάλες αγορές», έγραψε ο συντηρητικός οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ σε έκθεσή του τον Μάρτιο.

Πηγή: Reuters