Ένα νέο σχέδιο για την Ουκρανία παρουσίασε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο όμως δεν είναι ειρηνευτικό, αλλά έχει στόχο να «παγώσει» τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, καθώς και τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, ενώ τίθεται στο περιθώριο το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας το σχέδιο από το Κίεβο, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Γουίτκοφ, τονίζοντας ότι ο αμερικανός απεσταλμένος «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη». «Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τα ουκρανικά εδάφη ανήκουν στον λαό μας».
Η ουκρανική κυβέρνηση, έχει ήδη δεχθεί το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιμένει πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι επικεντρώθηκε κυρίως στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκεχειρίας και στη συγκρότηση ενδεχόμενης ειρηνευτικής δύναμης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συνεχίσει την ειρηνευτική της προσπάθεια για «εβδομάδες ή μήνες» αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος.
«Πρέπει να προσδιορίσουμε τις επόμενες ημέρες εάν (η ειρήνη) είναι εφικτή ή όχι» και «εάν δεν είναι δυνατή, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» διότι «οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, κατά τη συνάντηση του με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως υπάρχουν προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου.
Το «αντάλλαγμα» της Ρωσίας
Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε ότι για να συμφωνήσει σε εκεχειρία, θέλει άρση των κυρώσεων και τον τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Παράλληλα, ζήτησε την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.
Η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της μέσα στην εβδομάδα, με πυραύλους να πλήττουν την πόλη Σούμι σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους. Επίσης, την Παρασκευή έληξε μονομερώς η ρωσική εκεχειρία για ενεργειακές υποδομές, ενώ δεν έγινε δεκτό αίτημα για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα.
Η στήριξη των Ευρωπαίων
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία και χαρακτήρισαν τις συνομιλίες του Παρισιού «εποικοδομητικές». Παρισι και Λονδίνο ελπίζουν ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών θα πείσουν την Ουάσινγκτον να παράσχει την απαραίτητη πολιτική και στρατηγική στήριξη για ένα βιώσιμο μεταπολεμικό πλαίσιο ασφαλείας στην Ουκρανία.
Πηγή: tovima.gr