Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από το γενικό μπλακ άουτ που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που θα το ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, οι περιφέρειες της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης καθώς και άλλες λειτουργίες μετά το μεγάλο μπλακ άουτ.
Κάτοικοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι, έπειτα από οκτώ ώρες, έχει πλέον αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες συνοικίες της κεντρικής Μαδρίτης.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου REE, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στο 20% της ηπειρωτικής Ισπανίας. «Αποκαταστάθηκε πάνω από το 1/5 της ζήτησης, με 5.508 MW προερχόμενα από την αυτόνομη παραγωγή και τη διασύνδεση με τη Γαλλία. Η ηλεκτροδότηση σταδιακά αποκαθίσταται σε όλες τις ζώνες», ανέφερε η REE.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, είναι χαοτικές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία, με ανθρώπους να περιμένουν ώρες ατέλειωτες σε αεροδρόμια και σταθμούς που νέκρωσαν λόγω της κατάστασης.
Χάος δημιουργήθηκε στους δρόμους ενώ χωρίς ρεύμα, δημιουργήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων…