Ο Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την «αρνητική συμπεριφορά» της Τουρκίας, η οποία «οδηγεί σε κλιμάκωση» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη νέα τουρκική Navtex και την έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις προς την Άγκυρα, που εξακολουθεί να προκαλεί, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου, μιλώντας για τις ελληνικές «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και «στρατιωτικές ενέργειες».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «λυπηρή» την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη». «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά», η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση, πρόσθεσε, χωρίς να πει έστω μια κουβέντα για τις αναιμικές κυρώσεις που εξετάζει η Ε.Ε., αλλά διστάζει να επιβάλει.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρα έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, εξαιτίας της τουρκικής Navtex, στην οποία απάντησε με νέα Navtex η Ελλάδα.

Απαντώντας δε στις αντιδράσεις από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίζεται ότι «οι εργασίες του Oruc Reis είναι εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και οι αντιρρήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης τονίζει ότι το Oruc Reis θα αρχίσει τις έρευνες εκεί που τις άφησε, υπογραμμίζοντας ότι «οι δραστηριότητές του, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου (…) είναι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές και 425 χιλιομέτρων από την ελληνική ενδοχώρα».

Και επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι οι αντιρρήσεις της Ελλάδας «βασίζονται σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα, που περιέχονται στον χάρτη της Σεβίλης.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ο χάρτης της Σεβίλης είναι άκυρος νομικά όπως έχει ανακοινωθεί από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. (…) Στην πραγματικότητα η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας είναι η Ελλάδα να τις αποσύρει, (…) να τερματίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να εμπλακεί σε έναν ειλικρινή διάλογο με μας».

 

Γαλλία: Όχι άλλες προκλήσεις

Μετά τη Γερμανία και την ήπια ανακοίνωση του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, στο θέμα παρενέβη και το Παρίσι, που κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ, υπενθυμίζοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η Ε.Ε. απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα, που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου λέγοντας πως «είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».