Συνολικό πακέτο ύψους 300 δισ. για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναθεώρησε παράλληλα τους στόχους ενεργειακής απόδοσης από 9% σε 13% για το 2030.
Στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει η Ένωση εντάσσεται επίσης η αύξηση του στόχου από 40% σε 45% αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές.
Σε δηλώσεις της μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην πρόταση επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και πρόταση υποχρέωσης ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτήρια έως το 2025 και για νέα κτήρια κατοικιών έως το 2029.
Εκτός όμως από το κομμάτι της Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από χρόνια αναγνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και αναφορικά με την άμυνα της, με τα κράτη μέλη της Ένωσης να έχουν ανακοινώσει ήδη 200 δισεκατομμύρια επιπλέον σε αμυντικές δαπάνες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε επίσης λόγο για δημιουργία Task Force με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό της άμεσης αναπλήρωσης και ανάγκες προμηθειών στον συγκεκριμένο τομέα.
Σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη για τις τιμές ενέργειας, ενώ μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα και κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα για ρύθμιση των τιμών τελικού καταναλωτή σε ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και της βιομηχανίας. Περιλαμβάνονται επίσης, προσωρινοί «διακόπτες» και μέτρα έκτακτης ανάγκης ρευστότητας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εμπορευμάτων, ενώ προσωρινά επεκτείνονται οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής για την κάλυψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω έκτακτα μέτρα ωστόσο, γι’ αυτό και η επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους.
Για να συνοδεύσει αυτά τα μέτρα, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα διοικητικό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο στην ΕΕ ως απάντηση σε πλήρη διακοπή του εφοδιασμού.