Ερντογάν ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην Μαδρίτη είναι στραμμένα τα βλέμματα της Διεθνούς Κοινότητας, κυρίως αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης, με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι Τούρκοι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα, θέτοντας ανοιχτά κι εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών.

Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν τη Σύνοδο, η Άγκυρα, τραβάει επικίνδυνα το σχοινί των προκλήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εξακολουθεί να τονίζει πως η  στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και γι’ αυτό η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Επίσης, ο Καλίν επέμεινε και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και τον τουρκικό Τύπο, η ρητορική της Τουρκίας αναμένεται να αναπτυχθεί σε έξι βασικούς άξονες, που σχετίζονται με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας υπό την Τουρκία, με τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανία, με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, με την παγκόσμια οικονομική κρίση και με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα της Συρίας.

«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας, παίζει με τους συμβολισμούς. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος  Πέτσας.

Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως, τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, διαμηνύοντας ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλέσει στο πεδίο, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως στο νατοϊκό ραντεβού, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό κλίμα, το οποίο θα είναι φορτισμένο αρνητικά, εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους της συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος καταφύγει στην πρόκληση της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, θα ενεργοποιήσει την ελληνική αντίδραση.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει πειστήρια, αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού και της έκτασης με την οποία εκδηλώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων.