ο Ερντογάν

Ανήμερα της δεύτερης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή τα νέα του πλάνα, καθώς εξέδωσε επτά προεδρικά διατάγματα που αποτελούν τις πρώτες αλλαγές στην Τουρκία στη νέα, προεδρική εποχή.

Με τις πρώτες αποφάσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν αναδιαρθρώνει βασικούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και γραφειοκρατικούς θεσμούς, ενώ… βολεύει και «δικά του παιδιά».

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται με τα τελευταία προεδρικά διατάγματα είναι η μεταφορά του Γενικού Επιτελείου υπό την εξουσία του Υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Στη νέα κυβέρνησή του, ο Ερντογάν διόρισε υπουργό Άμυνας τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Συνολικά, στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά διατάγματα που αφορούν διάφορους κρατικούς θεσμούς, όπως τη γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διευθυντήριο της Αμυντικής Βιομηχανίας και το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας διόρισε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας.

Στο συμβούλιο ο γαμπρός του Ερντογάν θα έχει δίπλα του τον αντιπρόεδρο Γουάτ Οκτάι και τον υπουργό Παιδείας Ζίγια Σελτσούκ, κάτι που σημαίνει ότι ο έλεγχος του προέδρου στο συγκεκριμένο όργανο θα είναι απόλυτος.

«Δεν θα ξεχάσουμε την 15η Ιουλίου»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μιλώντας στην Άγκυρα, μετά από θρησκευτική τελετή για την επέτειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί».

Σε όλη τη χώρα, πολλοί Τούρκοι επισκέφθηκαν τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος. Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της νύχτας της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, όπως την έκκληση που απηύθυνε τότε στους πολίτες ο ίδιος ο Ερντογάν, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από τον Ερντογάν «νίκη της δημοκρατίας», ωστόσο, μετά από δύο χρόνια, η καταστολή που ακολούθησε, με τη σύλληψη και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.