Απελευθερώθηκαν οι τρεις Ισραηλινές όμηροι – «Είναι καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με αξιωματούχο

Οι τρεις Ισραηλινές όμηροι παραδόθηκαν στο Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε ο IDF αλλά και η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι όμηροι κατευθύνονται προς τις δυνάμεις του IDF και της «Σιν Μπετ», στη Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε το Ισράηλ ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους, μιλώντας στο Reuters.

Βίντεο από τη στιγμή της παράδοσης:

Δύο ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν νωρίτερα στο Re’im, στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενόψει της απελευθέρωσης.

Μόλις βγουν από τη Γάζα, οι τρεις γυναίκες αναμένεται να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε ισραηλινό νοσοκομείο..

Τα μέλη της οικογένειας έχουν στείλει προσωπικά αντικείμενα που περιμένουν στα ελικόπτερα τους ομήρους.

Ειδικότερα, απελευθερώθηκαν η Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, η Βρετανοϊσραηλινή Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών και η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, 31 ετών. Και οι τρεις όμηροι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στην επίθεση εναντίον κιμπούτς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Ρόμι Γκονέν απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ η Έμιλι Νταμάρι και η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ απήχθησαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά.

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε εξέλιξη.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Αίγυπτος από την άλλη έκανε λόγο για «περισσότερους από 1.890» Παλαιστίνιους που θα αφεθούν ελεύθεροι στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Σε αντάλλαγμα για τις τρεις πρώτες γυναίκες ομήρους που θα αφεθούν σήμερα ελεύθερες, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 95 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και ανήλικους, οι περισσότεροι από τους οποίους συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Χαμάς θα ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πού θα είναι το σημείο συνάντησης μέσα στη Γάζα και η ICRC θα παραλάβει από εκεί τις ομήρους, εξήγησε αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό του στρατού, έχουν δημιουργηθεί τρία σημεία υποδοχής στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, στα σημεία διέλευσης Κερέμ Σαλόμ και Ερέτζ και σε αυτό που βρίσκεται κοντά στο κιμπούτς Ρέιμ, απ’ όπου οι όμηροι, τους οποίους θα αναλάβουν γιατροί, θα διακομιστούν σε νοσοκομεία. Εκτός από τις πρώτες απελευθερώσεις ομήρων, η πρώτη φάση περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, «πλήρη κατάπαυση του πυρός», την αποχώρηση του Ισραήλ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα.

Οι αιγυπτιακές αρχές διευκρίνισαν ότι η συμφωνία προβλέπει «την είσοδο 600 φορτηγών με βοήθεια ημερησίως», στα οποία θα περιλαμβάνονται 50 φορτηγά με καύσιμα. Η δεύτερη φάση θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, πριν την τρίτη και τελευταία φάση που αφορά την ανασυγκρότηση της Γάζας και την επιστροφή των σορών των ομήρων που πέθαναν.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα γιορτάζουν μία «ιστορική στιγμή»

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαράγια της Γάζας ενόψει της απελευθέρωσης των τριών Ισραηλινών ομήρων σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

 

 

Σε ρεπορτάζ από την πλατεία, ο Ibrahim Khalili του Al Jazeera περιέγραψε σκηνές χαράς ανάμεσα στο πλήθος.

«Είναι πέρα για πέρα ευτυχισμένοι», είπε.

«Παντού γίνονται γιορτές μετά από 15 μήνες πολέμου που κατέστρεψε τα πάντα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή».

Η πρώτη αντίδραση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η Γαλλία προτίθεται να συνεργαστεί με άλλα έθνη για να διασφαλίσει την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του προς τον ισραηλινό λαό στο θέμα αυτό» προσθέτει το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

Ο Μακρόν «είναι ευτυχής που το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» και «ευχαρίστησε θερμά Αιγύπτιους, Καταριανούς και Αμερικανούς μεσολαβητές που συνέβαλαν σε αυτήν», αναφέρεται.

Ο Μακρόν μίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τις οικογένειες των δύο γαλλο-ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία, προσθέτει η ανακοίνωση.