Άμεσες αιχμές για κλιμάκωση του πολέμου ακόμα και προς τη Μεγάλη Βρετανία, άφησε η Ρωσία, η οποία πλέον φαίνεται πως λειτουργεί έχοντας χάσει κάθε αίσθηση ελέγχου. Ειδικότερα η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία πως αν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει ρωσικούς στόχους, τότε θα «υπάρξει άμεση απάντηση». Ο Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι ωστόσο συνέχιζε να ισχυρίζεται ότι είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που επιτρέπει να πλήξουν στόχους στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωνε πως θα δώσει στην Ουκρανία μικρό αριθμό αντιαεροπορικών όπλων.
Συγκεκριμένα, ο Χίπι είπε ότι θα ήταν αποδεκτό για τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα για να επιτεθούν σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι τα πλήγματα για τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού είναι ένα «απολύτως νόμιμο» μέρος του πολέμου.
«Πρώτον, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση πού θα χτυπήσουν, όχι αυτοί που κατασκευάζουν ή εξάγουν το πολεμικό υλικό. Και, δεύτερον, είναι απολύτως θεμιτό να στοχεύεις την υλικοτεχνική υποδομή των αντιπάλων σου, ακόμα και στις γραμμές εφοδιασμού τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της πάντως η ρωσική πλευρά, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και δήλωσε ότι τα όπλα που παραδόθηκαν από τη Δύση στην Ουκρανία θα ήταν δίκαιοι στόχοι. Μέχρι στιγμής πάντως, οι δυτικές χώρες έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της τον Φεβρουάριο και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στη Γερμανία για να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.