η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης

Για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό έκανε χθες  εκ νέου λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».

«Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Εξέφρασε τη στήριξή της στην κοινή Δδήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

«Ασύμμετρη απειλή  εξ ανατολών»

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός  σημείωσε ότι τα νέα προβλήματα οδηγούν την Ελλάδα να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές και προσέθεσε: «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας.

Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν».

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.

Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη.