Στο Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 16 παραπέμπει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τουρκία.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει κατ’ αρχήν θετικός στην πώληση, ωστόσο επισημαίνει πως είναι θέμα το οποίο και πρέπει να λάβει σχετικές εγκρίσεις από το Κογκρέσο. Η αισιοδοξία πάντως του Τζο Μπάιντεν ότι η πώληση θα λάβει τη σχετική έγκριση, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ομογενών Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης επιτέθηκαν στον Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη που παρείχε στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, κατηγορώντας τον ότι έκλεισε τα αυτιά του στις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Ο Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης επισήμαναν πως «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία», ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα όπου και προστίθεται:
«Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επισημαίνει ότι η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στην πολιτική της χώρας του.
«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος διευκρινίζοντας:
«Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;».