Ένα αγοράκι «γεννήθηκε δύο φορές» αφού γιατροί αναγκάστηκαν να κάνουν ένα κρίσιμο χειρουργείο στη μητέρα του, που έσωσε τη ζωή και των δύο.
Η 31χρονη Λούσι από το Οξφορντσάιρ της Αγγλίας, διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών όταν ήταν 12 εβδομάδες έγκυος. Στις 20 εβδομάδες, μια ομάδα 15 γιατρών στο νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης πραγματοποίησε μια πεντάωρη επέμβαση για να αφαιρέσει τα καρκινικά κύτταρα και στις δύο ωοθήκες πίσω από τη μήτρα.
Στη συνέχεια ο γιος της επέστρεψε ξανά στην κοιλιά της και «γεννήθηκε ξανά» στα τέλη Ιανουαρίου με βάρος 2.8 κιλών, σύμφωνα με το BBC.
Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει 7.000 γυναίκες κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερες από 4.000 γυναίκες ετησίως πεθαίνουν από αυτόν, σύμφωνα με την έρευνα για τον καρκίνο.
Οι γιατροί φοβήθηκαν ότι αν περίμεναν μέχρι να γεννηθεί το μωρό για να θεραπεύσουν τον όγκο της Λούσι, ο καρκίνος πιθανότατα θα εξαπλωνόταν και θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ζωή της.
Όμως η εγκυμοσύνη της ήταν πολύ προχωρημένη για να μπορέσουν οι χειρουργοί να πραγματοποιήσουν τη συνήθη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η επέμβαση, με κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, έχει πραγματοποιηθεί μόνο μερικές φορές σε όλο τον κόσμο.
Η εγκυμοσύνη και η διάγνωση
Η Λούσι έκανε τεστ εγκυμοσύνης στις αρχές του καλοκαιριού του 2024 και ήταν «απιστευτά ενθουσιασμένη» όταν βγήκε θετικό. Θυμήθηκε ότι πήγε να κάνει εξέταση ρουτίνας στις 12 εβδομάδων στο νοσοκομείο Royal Berkshire.
«Η γιατρός, που μου έκανε το υπερηχογράφημα, μας μίλησε για το μωρό, το οποίο έδειχνε πολύ υγιές και μετά ξαφνικά ησύχασε. Για λίγα λεπτά ο Άνταμ και εγώ κοιταζόμασταν και σκεφτόμασταν «Θεέ μου, προφανώς κάτι δεν πάει καλά». Τότε είπε, υπάρχει κάτι εδώ Λούσι, είναι στην ωοθήκη σου και νομίζω ότι πρέπει να δεις έναν ειδικό», θυμήθηκε η Λούσι.
Η πεντάωρη επέμβαση περιελάμβανε την ανύψωση της μήτρας της Λούσι – που περιείχε ακόμα το αγέννητο παιδί της – από την κοιλιά της. Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς να εξετάσουν και να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα και στις δύο ωοθήκες πίσω από τη μήτρα.
Η μήτρα παρέμεινε συνδεδεμένη με την κεντρική αρτηρία για να διατηρηθεί η παροχή αίματος και οξυγόνου στο μωρό. Παρέμεινε επίσης συνδεδεμένη με την αριστερή σάλπιγγα και τον τράχηλο της μήτρας.
Δύο μέλη της ομάδας κρατούσαν τη μήτρα της Λούσι στα χέρια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ήταν τυλιγμένη σε μια ζεστή, αποστειρωμένη συσκευασία φυσιολογικού ορού, με σκοπό να μιμηθεί ότι βρισκόταν ακόμη μέσα στο σώμα και για να διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία.
Η Λούσι δήλωσε ότι αισθάνθηκε σε «πολύ ασφαλή χέρια» κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο. «Κάθε γιατρός, νοσηλευτής με τον οποίο μιλήσαμε ήταν υπέροχος, υποστηρικτικός, ενημερωμένος και μας έδωσε τη σιγουριά που χρειαζόμασταν. Δεν αμφέβαλα ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι δεν θα μας φρόντιζαν σωστά», πρόσθεσε.
Η Λούσι δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα πριν από την ανακάλυψη του καρκίνου των ωοθηκών και δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτα τυχερή» που διαγνώστηκε την σωστή στιγμή. Είπε ότι τώρα που ο γιος της είναι εδώ «σώος και αβλαβής», θα κάνει την επέμβαση ολοκλήρωσής της τον επόμενο μήνα.
«Για μένα, αυτό είναι το κύριο πράγμα, ότι είναι εδώ και είναι υγιής», συνέχισε.