Την αναζήτηση μιας σολωμόντειας λύσης σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κοροναϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης .
Μετά το γερμανικό «nein» στο «Corona bond» το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών ,μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος), αλλά και το ιταλο-ισπανικό βέτο στα Κορωνο-μνημόνια θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση, ενώ στα παρασκήνια επικρατούν τα παζάρια και οι έντονες διαβουλεύσεις.
Ο Τζουζέπε Κόντε εμφανίζεται αμετακίνητος από την πρόταση για ευρωομόλογο λόγω κοροναϊού, τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί την οδό του ESM παρά μόνο αν αλλάξουν οι όροι του, ενώ περιθώριο διαλόγου αφησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, Ιταλία και Γαλλία είναι έτοιμες να μην συναινέσουν στο αποτέλεσμα του Εurogroup και να προβάλουν βέτο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί μετά το Καθολικό Πάσχα. Στόχος της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα, είναι να εξασφαλιστεί ένα πακέτο βοηθειών τουλάχιστον χιλίων δισεκατομμυρίων ευρώ, με μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με το παρελθόν.
Σεντένο: Μέτρα στήριξης περίπου μισού τρισ. ευρώ
To Eurogroup θα συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες,μεταξύ των οποιων και μια ελληνική, το σαββατοκυριακο.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες. Αν προστεθούν, συνέχισε, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτά των χωρών – ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο και στο 18% σε ρευστότητα – με το μισό τρισ. ευρώ που σχεδιάζει να προωθήσει το Eurogroup, ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισεκ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης», είπε.
Όσον αφορά στην πρόταση για την έκδοση κορονο – ομολόγων, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση..
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχουν όροι στη χρηματοδότηση των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), o πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο», προσθέτοντας: «Δεν έχει κανένα νόημα να συνδέσουμε μία κρίση πανδημίας με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μία μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για παράδειγμα.
Οι όποιοι όροι υπάρξουν στη στήριξη του ESM πρέπει να σχετίζονται με τον τρόπο που δαπανούμε τα χρήματα για την καταπολέμηση του ιού και του αντίκτυπού του και μακροπρόθεσμα οι χώρες που θα ωφεληθούν πρέπει να επανέλθουν σε μία σταθερή θέση, πρέπει να ακολουθήσουν μία βιώσιμη πορεία.
Αυτό είναι σχεδιασμένο με έναν βασικό στόχο: να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε στιγματισμό και να σεβαστούμε τους πολίτες μας, οι οποίοι υποφέρουν στην κατάσταση αυτή.
Οι στόχοι της Αθήνας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσας περιέγραψε τους σχτόχους της Αθήνας: “Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να δανειστούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα λογικό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ιού. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί.
Εάν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή ένας μηχανισμός, όπως για παράδειγμα δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομής στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι μέρες. Σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν οι έκτατες συνθήκες… Πιστεύω ότι οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις”, σημείωσε ο κ. Πέτσας.